01/23/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Тунис - след диктатурата идат ислямистите

Асошиейтед прес

Ислямистите в Тунис, забранени, хвърляни в затвора и принудени да се крият в продължение на десетилетия, излизат от сенките, за да потърсят място в политическия живот на страната, която за няколко дни премина от диктатура към надежда за демокрация. Новите надежди за плурализъм са придружени сред някои хора от опасения, че екстремизмът ще пусне корени в една страна, която дълго време бе възприемана от Запада като преграда срещу тероризма.

Вторият по значение лидер на главната ислямистка групировка в страната се срещна тази седмица с премиера по време на усилията за съставяне на ново правителство, след като президентът Зин ал Абидин бен Али избяга в Саудитска Арабия. Намиращият се в изгнание лидер на “Еннахда” Рашид Гануши очаква да се завърне от Лондон, където е живял близо две десетилетия. А ислямистите, които искат роля за исляма в политиката - плахо излязоха наяве и взеха участие в някои от всекидневните протести в тунизийската столица, които целят да заличат всички следи от бившата управляваща партия на Бен Али.

Обаче продължаващата от десетилетия кампания за смазване на ислямизма в гледащата на запад нация, която се гордее с модерната си, светска идентичност, сериозно затруднява всяко излизане на открито. Абортите - тежко табу в повечето мюсюлмански общества - са законни в Тунис, жените се радват на големи свободи, а носенето на мюсюлмански забрадки е забранено в обществени сгради.

САЩ, бившият колониален управник Франция и други западни сили дълго време подкрепяха Бен Али, до голяма степен защото нацията му беше зона на стабилност в размирен регион и доверен съюзник в борбата срещу тероризма. При управлението му на практика не е имало открити признаци на ислямистки екстремизъм.
Ал Каида в ислямския Магреб - базираният в Алжир клон на терористичната мрежа - се стреми да се възползва от новата ера в Тунис, кани тунизийци да се обучават в лагерите й и да “водят решителната битка срещу евреите, кръстоносците и техните агенти, които ви контролират”, както се казва в изявленията на Ал Каида, засичани от групата за събиране на разузнавателна информация SITE.

В същото време западните съюзници на Тунис изказват опасения от нарастване на радикализма. Ден преди бягството на Бен Али, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отправи в реч в катарската столица Доха сериозно предупреждение към арабските лидери да отворят икономическото и политическото си пространство за рязко увеличаващото се младо население на Близкия изток, ако искат да обезсилят екстремизма.

Ислямистите в Тунис казват, че подобни страхове са безпочвени. “Западните медии плашат хората, казват, че ислямистите са във възход, но хората не бива да се страхуват от нас”, заяви Хамади Джебали, говорител на “Еннахда” (Възраждане). “Ние не сме талибани, Ал Каида или (иранския президент) Ахмадинеджад. Ще се съобразим с волята на народа, когато му дойде времето”, каза той.

Тунис е обхванат от еуфория след бягството на Бен Али, който управляваше с твърда ръка в продължение на 23 години, смазвайки всякаква опозиция.
За мнозина обаче, стремейки се към плурализъм след народната революция, Тунис трябва да тегли чертата пред ислямистите. Страхът от загуба на социални придобивки или от това, че радикализмът ще пусне корени, подчертава колко голям е рискът да се даде път дори на умерена версия на политическия ислям, каквато “Еннахда” твърди, че предлага.

“Това е опасността. Аз съм против политическия ислям. Трябва да блокираме пътя им”, казва Хабиб Джерджир, лидер на Регионалния работнически съюз на Тунис, един от многото, които биха искали да видят как многобройните забранени досега движения заемат мястото си на политическата сцена - но не и тези, които съчетават религията с политиката.

Тази северноафриканска страна, позната на европейците оттатък Средиземно море най-вече като туристически рай, бе поставена на светската, гледаща ...

Публикувана на 01/23/11 22:20 http://e-vestnik.bg/10905/tunis-sled-diktaturata-idat-islyamistite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване