01/25/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Китай щурмува “запазените територии” на германската промишленост

в. Файненшъл таймс

Китайки пред луксозен магазин в Пекин. Снимка: луксуо

Германската компания Q-Cells бе лидер на световния пазар за слънчеви панели, когато на главния й изпълнителен директор Антон Милнер бе зададен въпрос, свързан със заплахата от конкуренция от Азия. Отговорът му бе пренебрежителен. Германските потребители никога не биха купили китайски продукт, който да издържи 20 години, твърдеше той.

След няколко години китайската компания Suntech Power надхитри и надмина по продажби германската компания и г-н Милнер вече промени мнението си. Пазарната стойност на Q-Cells се срина от 11 млрд. евро в края на 2007 г. до около 390 млн. евро. Освен Suntech Power китайски конкуренти като Yingli Green Energy и JA Solar също заливат Германия с евтини, но надеждни панели, а голяма част от местната индустрия е в застой.

Q-Cells е предупреждение за корпоративна Германия. Машиностроителите в страната, автомобилните компании и електротехническите фирми едва възобновиха на пълна скорост производството си след големия икономически застой през 2009 г. и следващото голямо предизвикателство изплува на хоризонта.

Китай - отдавна известен с производството на евтини дрехи, играчки и електрически уреди - изпревари Германия и стана най-големият износител в света през 2009 година. Същата година година той отчете търговски излишък с Германия в размер почти на 17 милиарда евро. Днес Китай е на път пряко да атакува най-голямата икономическа сила в Европа в нейните “запазени” промишлени територии.

“Очаквам Китай сериозно да атакува в Европа през идните години, особено в сектора на машиностроенето”, каза Франц Ференбах, главен изпълнителен директор на Bosch, който е световен лидер в производството на автомобилни части и най-голямата по продажби частна индустриална група в Германия. “Китайците ще подобрят качеството и технологията, но в същото време ще имат изключително атрактивни цени”.

В области, включващи не само слънчеви панели, но също вятърна енергия, телекомуникационни мрежи, пренос на електроенергия и високоскоростни влакове, китайските компании вече се конкурират със западните, често пъти след като “реиновират” технология, “отмъкната” от смесени предприятия. В други области като строителни машини, металообработващи машини, коли и електротехника, компании от Sany - в областта на строителните машини - до Shanghai Electric - в областта на електроенергийните системи - ускоряват темпото, за да се конкурират.

Съревнованието между най-големите страни износителки в света набира скорост. Какви стъпки планира германската индустрия, за да парира най-голямата заплаха, пред която е изправена след възхода на корпоративна Япония през 60-те и 70-те години? На пръв поглед най-голямата икономика в Европа като че ли изгуби битката в основния си сектор. В машиностроенето - сектор, в който работят 909 000 души (всеки 20-и от заетите в германската промишленост) и то предимно в малки и средни предприятия, Китай иззе лидерската позиция. Световният му пазарен дял от 25 % през 2009 г. е почти два пъти по-голям отколкото на Германия.

“Възхитително е с каква скорост те наваксват и колко са умели в комбинирането на западна технология със своя собствена и производство при ниски цени”, каза Петер Лайбингер, заместник-управител и съсобственик на Trumpf, най-големият производител в света на машини за лазерно рязане. Подобно на пресите на Heidelberger, продуктите за кораби и влакове на германския производител на двигатели Tognum, както и петролната и газова промишленост са сочени за висококачествени.

Когато KiwiRail, новозеландска железопътна компания стана първата компания от развита промишлена страната, поръчала китайски локомотиви, тя настоя двигателите да са от Tognum. “Китайците нямат мрежи за сервиз и поддръжка извън страната си, и тук се намесваме ние”, каза висш служител на Tognum.

Досега техният успех се дължеше на потребителите от огромния вътрешен пазар и на износа за приятелски страни с нововъзникващи пазари. Въпреки това Томас Линднер, президент на VDMA, германска асоциация на машиностроителите, посочва, че конкуренцията скоро ще бъде ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване