01/26/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Българската следа в “Оскарите” тази година

Колин Фаръл в кадър от филма The way back, сниман и в България

В номинираната лента „The way back” на режисьора Питър Уиър участват българските артисти Захари Бахаров, Деян Ангелов, Валентин Ганев, Ириней Константинов, Меглена Караламбова, като филмът получи номинация в категорията за грим. В екипа са работили и нашите специалисти Димитрина Стоянова, Яна Стоянова и Грета Великова. „The way back” е сниман и в България, а звездите в него са Ед Харис и Колин Фаръл.

Номинираният за „Оскар“ исландски режисьор и продуцент Фридрик Тор Фридриксон е председател на журито на 15-ия Международен „София филм фест“ (СФФ), като и в България ще представи най-новия си филм „Мама Гого“ – исландското предложение за номинациите за „Оскар“ за чуждоезичен филм тази година, които бяха определени рано тази сутрин в Лос Анжелис.

Още една българска тухла ще има в стената на “Оскарите” тази година. Ако си спомняте преди време публикувахме информация за филма „Рестрепо“ на американския режисьор Себастиан Юнгер, женен за българка. Лентата е номинирана в категорията за най-добър пълнометражен документален филм. В предишна публикация ви разказахме за предизвикания скандал в България след като се разбра, че във филма е използвана част от песента „Излел е Дельо хайдутин“ на Валя Балканска.

През лятото на 2010 г. се разразиха спорове дали Юнгер е платил авторски права за използването на тази песен в „Рестрепо“. Мнозина изказаха и възмущението си от факта че „Излел е Дельо хайдутин“ звучи във филм за живота на американските войници в Афганистан.

Никол Кидман, номинирана за “Заешка дупка”. Тя вече има един “Оскар” и е номинирана за трети път. Снимка: От продукцията на филма, Lionsgate
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване