01/26/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Обама: Сега е “моментът “Спутник” за нашето поколение

Барак Обама произнася пред Конгреса словото си “За състоянието на съюза”. Снимка: Белия дом

Световният икономически ред се е променил за едно поколение, заяви президентът на САЩ Барак Обама в речта си “За състоянието на съюза” и призова своята страна да инвестира в иновации, за да бъде на висотата на засилващите се Китай и Индия. Обама подчерта, че мнозина американци си спомнят за времето преди глобализацията, когато е било достатъчно да работят упорито, за да получават прилична заплата и социални придобивки.

“Но светът се е променил и за мнозина промяната беше болезнена. Правилата са се променили. За едно поколение, технологичните революции промениха начина, по който живеем, работим и търгуваме”, отбеляза той. Изправени пред нарастването на новите индустриални сили като Индия и Китай, Обама призова сънародниците си да не губят смелост и подчерта, че САЩ все още притежават най-проспериращата световна икономика

“Да, светът се промени. Борбата за работни места е реалност. Но това не трябва да ни обезкуражава, а да ни мотивира”, заяви президентът, като призова своите републикански противници да подкрепят неговите инвестиции в иновации и образование.” В речта си американският президент призова към създаване на нови работни места, използвайки нова и необичайна за политическия си език метафора - “моментът “Спутник”, при това употребявайки руската дума за спътник.

САЩ днес имат шанс да дръпнат напред в развитието, подобно на скока, който бе постигнат чрез “космическата надпревара” със СССР преди половин век, заяви Обама в посланието си. “Тогава, “когато Съветите ни победиха, излизайки в Космоса с изстрелването (на първия спътник на Земята през 1957 г.) нямахме и най-малка представа как ще надделеем над тях в борбата за стигане до Луната. Науката не беше на това равнище. НАСА изобщо я нямаше”, каза американският президент. Въпреки това, подчерта той, “след като вложихме средства в повишаването на качеството на научните изследвания и в образованието, ние не само надминахме Съветите, ние отприщихме вълна от иновации, която създаде нови отрасли на промишлеността и милиони нови работни места”.

“Сегашният момент е за нашето поколение това, което беше времето на Спутник, каза Обама. Сега за гражданите на САЩ от решаващо значение е дали ще има нови работни места и нови отрасли, дали те ще бъдат създадени в тяхната страна или някъде другаде, дали Америка ще съумее да запази лидерството си, превърнало я не просто в място на картата, а в светлина за света.”

В словото си, което беше доминирано от икономически въпроси, Обама предложи да се замразят вътрешните разходи за пет години. По думите му това ще позволи да се съкрати дефицитът с над 400 млрд. долара в течение на следващото десетилетие и да се намали разходната част на бюджета до най-ниското си равнище от времето на президента Дуайт Айзенхауер (1953-1961 г). Президентът призна, че тези мерки ще изискват болезнени съкращения и припомни, че вече са замразени заплатите на федералните служители през следващите две години.

Опозицията обаче не изглежда убедена в необходимостта да отстъпи от позициите си. Председателят на комисията по бюджета на Камарата на представителите, републиканецът Том Райън, обвини Обама, че е въвлякъл САЩ в опасна спирала. “Нашата страна приближава ръба на пропастта. Достигнахме до момента, в който ако не се обуздае разрастването на правителството, най-добрият век за САЩ ще е бил предишният”, заяви той в официалния си отговор на президентската реч.

Президентът заяви още, че САЩ трябва да решат “веднъж завинаги” проблема с нелегалната имиграция. “Готов съм да работя с републиканците и демократите, за да защитя нашите граници, да наложа върховенство на закона и да се заемем с милионите работници без документи, които живеят в сянка. Знам, че дебатът ще бъде труден и ще трае дълго. Но тази вечер, нека постигнем ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване