01/27/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Дмитрий Медведев: Корупция е поразила цялата система, нужна е политическа конкуренция

Дмитрий Медведев на световния форум в Давос. Снимка: официален сайт

Политическата конкуренция в Русия безспорно е необходима като “ваксина срещу авторитарни или тоталитарни тенденции”, заяви руският президент Дмитрий Медведев в интервю за руския вестник “Ведомости”. “Естествено, конкуренцията, ако се води в рамките на закона, няма да отслаби държавата.

Смятам, че по принцип трябва да се движим към общество, изградено въз основа на балансирано представителство на няколко партии във властта”, каза Медведев. По думите му, тези партии трябва “в крайна сметка да се сменят” на държавното кормило, “за да премахват проблемите от текущия живот”.

Често пъти властовите институции в Русия забавят модернизацията “и в това са дефектите на властта у нас, при това отгоре додолу. Но друга власт засега нямаме и е невъзможно да я сменим за един ден. Та нали властта не е абстрактна институция. Това е сбор от хора - с навиците, желанията, с пороците им”, отбелязва президентът.

Корупцията е поразила “цялата система” в Русия и това е “последица от общите проблеми в управлението, без никакви съмнения”, изтъква Медведев, но прави уговорка: “Нямам предвид, че цялата политическа система у нас се нуждае от замяна”.

Запитан за критериите, според които ще оценява в бъдеще собствената си дейност по време на президентския мандат, Медведев посочва “на първо място качеството на живота на хората”. После изрежда: “Способността ни да победим кризата, съвпаднала с периода на моето президентство, способността ни да отговаряме на най-суровите предизвикателства, с които се сблъсква страната ни, включително борбата срещу престъпността, тероризма, екстремизма. И накрая, общото доверие на хората”. “За всеки политик, колкото и банално да прозвучи, доверието е най-важно

Последиците от атентата на летище “Домодедово”

Президентът Дмитрий Медведев нарече атентата на московското летище “Домодедово” жестоко предизвикателство срещу руското общество. На правителството, вътрешното министерство и Федералната служба за сигурност е разпоредено да направят кадрови изводи и да се въведе тотална проверка на пътниците и багажа на всички транспортни възли в страната.

Така официозът “Росийская газета” обобщава резултатите от съвещанието на държавния глава с ръководствата на силови структури след терористичния акт, отнел в понеделник живота на 35 души.

От думите на президента става ясно, че редица високопоставени чиновници, отговарящи за сигурността на хората в Русия, ще си останат на досегашните постове. Остава само да гадаем на кой етаж от властта ще спрат оставките, за които намекна Медведев, пише “Независимая газета”.

Тъкмо безотговорността на висшите чиновници обаче циментира днешното положение - вземат се временни мерки, които много бързо се забравят и не съдействат за решаване на проблема, добавя вестникът. “Не бива (…) да отговаря точно човекът, стоял до рамката (на скенера - б. р.). Това ни води в задънена улица, и не само в борбата срещу тероризма”, коментира пред изданието руски политолог.

Властта в Русия все още се опитва да реши проблема, като “убие терористите или купи лоялността на местните политически елити. Очевидно е, че тези методи не действат”, заявява друг московски аналитик, говорил пред всекидневника. Руските власти трябва да се запитат защо не са постигнали никакъв реален ефект, след като всяка година планомерно ликвидират голям брой терористи, изтъква експертът. Междувременно расте ново поколение техни последователи, желаещи да се докажат пред “старите слабаци”, предупреждава той.

“Московский комсомолец” отбелязва “наистина смайващия мащаб” на международния отзвук след кръвопролитието, отнело живота на хора от редица държави. Събитията на летище “Домодедово” може би ще напомнят на партньорите на Русия, че пред тероризма всички са равни, а междудържавните политически разпри в подобни случаи са повече от незначителни, пише вестникът.

Трагедията бе сериозен удар и по планираното представяне на руските успехи в модернизацията на страната на Световния икономически форум в Швейцария, отбелязва “Московския комсомолец”. Президентът Медведев смяташе да отправи сигнал от Давос ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване