01/28/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Недосегаемата Федерална служба за сигурност и атентатът в Домодедово

Франс прес

Дмитрий Медведев в база на ФСБ. Снимка: официален сайт

След атентата на летище Домодедово руски аналитици и част от печата в страната отправиха критики срещу Федералната служба за сигурност, натоварена по-специално с борбата срещу тероризма. Властите обаче избягват да влизат в конфликт с тази могъща институция.

“Дейността службата е абсолютно незадоволителна”, смята аналитикът Александър Голц, експерт по сигурността. “Имаме много въпроси към ръководството на ФСБ (бившия КГБ), заявява още по-твърдо пред всекидневника “Комерсант” Николай Левичев, депутат от партията “Справедлива Русия”, близка до Кремъл.

При атентата на международното летище Домодедово, най-голямото в руската столица, в понеделник бяха убити 35 души, а над 100 - ранени. Според печата в Русия, ФСБ е била предупредена вече от няколко дни за подготвяна експлозия на летище в Москва, но не е успяла да задържи групата предполагаеми преки участници в домодедовския атентат.

При все това, независимо от завалелите критики и подозрения, руските власти все още не отронват и дума за някаква отговорност на ФСБ във връзка със случая. Напротив, руският президент Дмитрий Медведев посети централата на ФСБ в Москва и произнесе похвално слово за ролята на тази служба, която “е била и ще бъде най-значителна”.

Александър Голц обяснява крещящата липса на критики с това, че могъщата институция, наследена от съветската епоха, има статут на “недосегаема”.
“ФСБ не подлежи на критика и контрол от страна на обществото. Никой, включително президентът, не може да критикува ФСБ! ФСБ е над държавата”, обяснява Голц.

Американски дипломатически депеши, разпространени през декември от “Уикилийкс”, също потвърждават цялата мощ на тази организация, описвана при това като съучастничка на мафията. Съответно за атентата се държат отговорни единствено транспортната полиция и летищните служби за сигурност.

Така например руското следствие обяви във вторник, че освен дело за тероризъм образува и друго във връзка с нарушени норми за сигурност на летище Домодедово. Разследващите ще проверяват само действията на ръководители и обикновени служители от транспортната милиция в Домодедово и летищните служби по сигурността.

А първото конкретно решение на Дмитрий Медведев бе да уволни вчера високопоставен милиционер, отговарял за сигурността в сферата на транспорта. “Медведев показва, че критикува само хората, пряко свързани със сигурността на летището, а не системата за предотвратяване на терористични акции”, посочват експертите Андрей Солдатов и Ирина Бороган на сайта Agentura.ru, който помества материали за разузнавателните служби.

Но според депутата Генадий Гудков, полковник от ФСБ, “въпросът не опира до сигурността в транспорта, а до общата незащитеност от заплахите на терористите. Ами ако бе избухнала експлозия в някой театър или кино?”, пита се той, цитиран в “Комерсант”.

Необходимо е руските служби за сигурност да засилят антитерористичната си дейност, смята и Владимир Кулаков от горната камара на руския парламент. “Те трябва да ликвидират терористите още в лагерите им, където се обучават, трябва да внедряват там свои хора, да не ги допускат навътре в страната”, твърди той, цитиран от Интерфакс.

И добавя, че руските служби трябва да се поучат от чуждестранните, например от тези в САЩ, където от 11 септември насам не е имало нито един голям терористичен акт. Двоен самоубийствен атентат обаче бе извършен миналия март в метрото на Москва.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване