01/30/11 23:35
(http://e-vestnik.bg/)

Българин в Египет: 8 млн. армия и полиция… Това, което става, на нас ни напомня 1989 г.

Върволица от автобуси стоварва туристи всеки ден пред пирамидите. Снимки: Иван Бакалов

Веселин Бешевлиев е инженер, специалист по електроника, който се върна в събота вечер от Египет, след посещение в Кайро и в курорта Хургада. Един от многото български туристи там, които използват зимния период, за да отидат на Червено море, където водата е 20 градуса, а плажовете са като у нас през юни.
Неговото пътуване съвпада с бунтовете в Египет срещу президента Мубарак, който е на власт от близо 40 години.

- Какво видяхте в Кайро?

- Аз бях в Кайро на отиване, пристигнах там миналата събота.


- Личеше ли по нещо, че ще има бунтове? Някакви демонстранти?

Веселин Бешевлиев. Снимка: Нели Томова

- Не знам как е изглеждало преди, но там това стандартно е свръхполицейска държава, навсякъде има униформени с автомати. Това е стандарт. Според мен няма да им се получи срещу Хосни Мубарак. Той, заедно с армията и полицията, разполага с 8 млн. души.

- А държавата е близо 80 млн.?

- Да. Почти 10% от населението е в униформи. И тези са съсредоточени главно в големите градове. Будки на полицаи има и сред нищото, в пясъците. Египет е ключов съюзник на САЩ, който крепи и отношенията с Израел. Като гледах Си Ен Ен и Би Би Си, чух, че имало опит за запитване към Нетаняху как ще коментира ситуацията в Египет, той казал “Само мълчете” - на съпартийци, правителство, на опозицията дори.

- В курорта имаше телевизия, така ли?

- Телевизията спря в четвъртък, изчезнаха само Си Ен Ен и Би Би Си, и на другия ден чак към вечерта тръгнаха отново. Но немските и други програми си вървяха. Телефони има, работят, но интернет няма от четвъртък.

- В Самата Хургада по нещо усети ли се?

- Единственото е, че от петък навсякъде хората се бяха залепили до телевизорчета, радиопарати и слушаха какво казал Мубарак, който мълча цяла седмица. Аз говорих с най-различни хора.

- И какво мислят хората?

- Всички, без значение дали са християни или мюсюлмани (християните се познават по това, че имат татуировка кръстче на дясната ръка) – за тях на първо място е по-важно, че са египтяни. Демонстрират национализъм, но не е агресивен. По-точно демонстрират свръхнационална гордост, не национализъм. Няма връзка между религиозната принадлежност и оценката към Хосни Мубарак.

Уличното движение в Кайро е по-страшно от софийското. Снимки: Иван Бакалов

- И каква е оценката?

- Различни мнения. Говорих с един мюсюлманин, който каза, че Мубарак е окей, той уредил туризма (а туризмът там е основен поминък за мнозина), бъдещето с него е ясно и стабилно, нищо, че не е ангел. Един друг, християнин, собственик на магазини, ми каза – абсолютно погрешно беше махнат Саддам Хюсеин от Ирак, това беше верният човек за тази страна и т. н., но Хосни Мубарак трябва да се разкара.

- Защо?

- Защото откакто този човек се е родил, близо 40 години е все същата корупция и тази работа не му харесва. Друг египтянин, гид на кораб за гмуркане, каза, че не харесва Хосни Мубарак, но и не харесва тълпите да чупят магазини - целият вандализъм, който тече. Не чух някой да е симпатизант на партията “Мюсюлмански братя”, с която плашат по западните телевизии. Всички викат – това не! Ислямизъм, тероризъм – не. Впечатлението, което Би Би Си и Си Ен Ен категорично насаждат, е, че в Египет има само три възможности – или Хосни Мубарак, или партията на “Мюсюлманското братство”, или Мохамед Ел Барадей – нобеловият лауреат. Но като говориш ...

Публикувана на 01/30/11 23:35 http://e-vestnik.bg/10973/balgarin-ot-egipet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване