01/31/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Турската роля в арабските вълнения - поставена под микроскоп

в. Хюриет дейли нюз

На фона на вълненията в Близкия изток и Северна Африка погледите се обръщат към Турция, след като експерти обсъждат дали издигането в последно време на Турция на международната сцена, нейната стабилна демокрация и силна икономика са допринесли за избухването на протести. Бурните протести в Египет, една от най-големите страни в арабския свят, са насочени срещу президента Хосни Мубарак, като уличните сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност отнеха живота на най-малко 125 души, според съобщенията.

“Турция винаги има положителен имидж в района и нейното нарастващо влияние е довело до известна завист в арабския свят, която е една от причините за сегашния процес на промяна”, посочи професор Семир Салиха, експерт по Близкия изток от университета в Коджаели. Той отбеляза, че от 2002 г. насам турското правителство изпраща положителни сигнали към района в името на демократизация, реформи, човешки права и участие в политиката.

Шестдневните протести в Египет идват непосредствено след протестите, които свалиха от власт дългогодишния президент на Тунис. Протестите в Тунис още продължават, като народът иска оставка на цялото правителство. Салиха подчерта, че изявленията, направени от американския президент Барак Обама както в Анкара, така и в Кайро в периода след встъпването му в длъжност, създадоха положително възприятие по отношение на американската политика към района, но следването на противоположна политика - специално спрямо Израел, причини разочарование в арабския свят. “Турция съумя да запълни този вакуум”, посочи той.

Турция разглежда района от три перспективи: първо, какво отражение може да имат вълненията в Египет върху арабо-израелския конфликт, който е значителен източник на напрежение в района; второ, какви възможни въздействия могат да имат бунтовете върху другите страни в Близкия изток; и трето, дали сегашните сътресения могат да доведат до един слаб Египет и до една издигаща се в района Турция. В своята коментарна рубрика във в.”Радикал” Мурат Йеткин отбеляза, че оценките на Анкара сочат, че ако Мубарак бъде отстранен, тогава верига от промени може да бъде задействана в арабския свят.

В Тунис правителството, което някога минаваше за едно от най-стабилните в Близкия изток, бе свалено, след като широкомащабните протести и улично насилие принудиха президента Зин ел Абидин Бен Али да избяга от страната след 23 години на власт. Бунтът в Тунис вдъхнови страни в Близкия изток и Северна Африка с общонационални демонстрации в Египет, прераснали в най-големите бунтове за последните тридесет години, изпращайки ударни вълни в района. В петък външният министър Ахмет Давутоглу каза, че правителствата в арабския свят не биха могли да останат безразлични към справедливите искания на техните граждани.
Но критиците на турската визия за района се оплакват, че в официалните изказвания липсва акцент върху демокрацията и свободите.

“Регионалната политика на Турция включва елементи на стратегическа дълбочина, неоосманизъм, нулеви проблеми със съседите и обвързаност с Хамас и Хизбула. Това, което липсва в тази политика, е демокрацията, върховенството на закона, човешките права и равенството на половете”, посочи пред Дейли нюз бившият посланик на Турция във Вашингтон Фарук Логоглу. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, най-популярният политик по улиците в арабския свят заради яростните му критики към Израел, би трябвало да посети района, за да усети пулса на арабите и да се вслуша в техните очаквания за повече демокрация и свобода, каза той. “Всичко се разпада в арабския свят, и по отношение на ситуацията, която ще се създаде, Турция трябва да следва предпазлива политика с установяване на връзки с политически лидери, както и с неправителствени организации, без да се появява твърде много на предна линия”, изтъкна Логоглу.

“Ние следим отблизо развитията не само в Египет и Тунис, но и възможните им отражения върху целия район”, посочи в неделя пред “Хюриет дейли нюз” високопоставен дипломат ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване