02/02/11 05:11
(http://e-vestnik.bg/)

Прокурорите над закона ли са, че оневиняват Цветанов?

Прокуратурата съобщи, че няма нарушение по случая с изнесените от вътрешния министър Цветан Цветанов разговори между лекари от болницата в Горна Оряховица. Тъй като сигнал срещу Цветанов, че е разгласил разговори от специални разузнавателни средства, беше подаден от БСП, случаят доби политически привкус. И прокуратурата побърза да го замаже.

Но нарушението на закона е толкова явно и видимо и от най-простия човек, че един въпрос виси със страшна сила - да не би прокуратурата да е над закона?

Ето какво гласи Чл. 145а от Наказателния кодекс:
(1) Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.
А за длъжностни лица като Цветанов пък, като използват такава служебна информация, наказанието е от 1 до 5 г. затвор и глоба до 5 хил. лв.

Какво оправдание намира прокуратурата при толкова ясен текст от закона?

Лично прокурорът Божидар Джамбазов обясни мотивите за заключението си, че Цветанов не е извършвал престъпление. Първият е, че разговорите на лекарите първоначално са били декласифицирани от прокуратурата във Велико Търново и прочетени на пресконференция.

На това трябва да се поясни, че цитираният по-горе чл. 146а от НК не предвижда изключение дали е декласифицирана или не е информацията, събрана със СРС. Законът само казва, че ако се използва извън целите на наказателното производство, се наказва със затвор. Четенето в парламента не е цел на наказателно производство, а на пропаганда.

Второто оправдание е, че прокурорите са разрешили на Цветанов да огласи СРС-тата от парламентарната трибуна, и също, че министърът не бил разгласявал лични данни или държавна тайна.

На това също трябва да се отбележи, че НК не оневинява, ако има разрешение от прокурори да се огласява такава информация. Той просто наказва използването й за други цели, в случая пропагандни. А прокурорите нямат право да дават разрешения за нарушение на закона. И кой знае защо те намесват тук личните данни и държавната тайна - не били издадени. Да, но те нямат нищо общо със случая.

Налице е нахално нарушение на закона, което за един юридически неграмотен човек като Цветанов е обяснимо. Но за прокурори е недопустимо.

Със сигурност след години, когато звездата на Цветанов залезе някой ще поиска с жалба от прокуратурата да се накаже това нарушение и при един следващ главен прокурор този случай може да свърши по друг начин. Няма давност от 3, 5 или 10 години.

Някой все пак трябва да демонстрира върховенството на закона в държавата. Тук го нарушава вътрешният министър, а прокуратурата му бърше задника.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване