02/03/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Йеменските ислямисти посягат към крана за петрола на Европа

Правда.ру

Йеменски войници арестуват заподозрян терорист на границата със Саудитска Арабия. Снимка: емптикуортър

Развитието на събитията в Йемен предизвика безпокойство на Запад. След събитията в Тунис протести обхванаха и тази държава. Уличните акции в Йемен изглеждат още по-значими с оглед на вълненията в Египет. Положението в Йемен силно нервира Запада, а също така Израел. Неслучайно там все по-често наричат тази страна failed state (”провалена държава”).

Всъщност за дестабилизация в Йемен се заговори твърде шумно още преди година, когато се разбра, че Ал Каида планира да отвори там трети фронт за борба “срещу кръстоносците” след тези в Афганистан и Ирак. Това би могло да се приеме за дезинформация, ако не бяха започнали сериозни сблъсъци по границата между Йемен и Саудитска Арабия. Подкрепяни от Иран шиитски групировки, които не се подчиняват на йеменските власти, нанесоха сериозни удари на саудитците.

Още по-тревожен е обаче фактът, че опозицията, включително радикалите, сплотява редици в борба срещу днешния президент Али Абдула Салех, който управлява почти от 33 години. Той е обсипван със същите упреци като тунизийския лидер Бен Али и египетския президент Хосни Мубарак - корупция, шуробаджанащина, тотално нарушаване на човешките права и т. н.

Върху Салех се хвърля и вината за това, че половината от йеменците живеят в мизерия, а над една трета са безработни. Не на последно място обаче тук действа факторът на демографския взрив. През 1950 г. например населението на страната е било към пет милиона души, а сега по различни данни е от 28 до 30 милиона.
Икономическият растеж не може да се изравни с ръста на населението. Жените в Йемен имат средно по шест деца и се очаква до 2050 г. броят на жителите да се удвои. До 2017 г. йеменските петролни находища ще бъдат изчерпани, което допълнително влошава нещата. И никак не е сигурно, че страната ще може да експлоатира газовите си ресурси.

Ако Салех не успее да се задържи в креслото си, властта в Йемен ще бъде поета от ислямистите. И най-вероятно ще го очаква съдбата на Сомалия. Освен старите противоречия между Севера и Юга, страната е разкъсвана от остри междуплеменни разпри. Официалните власти слабо контролират ситуацията във вътрешните райони на страната и много скоро може изобщо да изгубят този контрол.

Не бива също да забравяме, че това ще застраши крайно важния за Запада маршрут за превоз на петрол, който минава между разпадналата се пиратска Сомалия и бурно кипящия Йемен. Ислямистите не крият, че имат интерес дестабилизацията в Йемен да нараства. По думите им, ако сложат ръка на тази страна, те ще могат да “врътнат кранчето” на Израел и западните държави - лъвската част от доставяния им петрол минава край йеменските брегове.

Как ще се развива положението в тази държава? Размисли за това сподели с “Правда” Сергей Демиденко, експерт арабист от Института за стратегически анализ: “В Йемен е осъществим на практика всеки възможен негативен сценарий. Първо, социални и междукланови проблеми отдавна вече раздират страната. И не на последно място, защото е най-мизерстваща от всички арабски държави. Днешните протести се дължат на това, че Йемен, също като Тунис и Египет, няма големи запаси от петрол и не може да си позволи стандарта на Кувейт.

За да се разклати сериозно ситуацията в подобни страни е достатъчен и лек тласък. При това да не забравяме, че Йемен почти от 30 години вече е бойно поле, където се сблъскват двете регионални суперсили - Иран и Саудитска Арабия. Неслучайно днес рязко се активизират шиитските бунтовници на север, създаващи куп проблеми на саудитците.

Нестабилността днес се изостря и от световната икономическа криза, влошила още повече условията за живот в страната. Естествено не бива да омаловажаваме и влиянието на египетските ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване