02/03/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Как Медведев развива гражданско общество в Русия

Дмитрий Медведев изучава популярно издание за правата на руските граждани. Снимка: официален сайт

“Третият президент на Русия откри паметник на първия”, пише “Комерсант” за посещението на държавния глава Дмитрий Медведев в Екатеринбург (Свердловска област) във връзка с 80-годишнината от рождението на Борис Елцин. Медведев припомни любовта на Борис Елцин към страната му и неговите заслуги. Той посочи, че първият руски президент бе изправен пред трудна задача - да промени държавните устои. За първия президент говориха и участниците в заседанието на президентския Съвет по развитието на гражданското общество и човешките права, създаден именно от Елцин, пише “Московский комсомолец”.

Днешният руски лидер дори копира символично един жест, присъщ на неговия предшественик - подписа по време на заседанието указ, с който разшири функциите на съвета. Правозащитниците ще могат по-специално да се включат в подготовката на предложенията за участие на руските граждани в модернизацията на страната. Към съвета ще бъдат прехвърлени и редица функции на държавните органи, добавя изданието.

Кремълските правозащитници ще могат вече да правят експертен анализ на законопроектите, разглеждани в Държавната дума или в горната камара на парламента, поясни председателят на президентския съвет Михаил Федотов, цитиран в “Комерсант”. Членовете на този орган ще проверяват доколко тези проекти отговарят на “целите, предвиждащи развитие на гражданското общество, защита на правата и свободите на човека и гражданина”. После ще изготвят съответни предложения за руския президент. Досега такива пълномощия имаше само Обществената палата, изтъква вестникът.

При все това президентският съвет ще си остане консултативен орган и всички негови решения ще имат характер на препоръки. Значи дейността му “ще бъде ефективна само в рамките, позволени от сегашната политическа система” в Русия, заяви пред “Комерсант” Ела Памфилова, бивш председател на съвета.
По инициатива на президентския съвет в Екатеринбург се състоя регионален форум на националната програма “Гражданското общество - модернизацията на Русия”. Ролята на гражданското общество в развитието на страната личи от цялото 20-годишно съществуване на демократична Русия, пише официозът “Росийская газета”.

Днешните въпроси пред Русия едва ли може да бъдат решени, без да се преодолее глобалният проблем - да се премахнат отживелиците на тоталитаризма в общественото съзнание. Без това в страната няма да има независим съд, модерна правоохранителна система, а без тях пък е невъзможна и модернизацията, заяви на заседанието Михаил Федотов, цитиран в изданието. Екатеринбург е символичен в този план - точно тук е извършено убийството на царското семейство, едно от първите престъпления на съветския режим, и в същия град Борис Елцин започна своя кръстоносен поход срещу тоталитарната система, добави той.

Дмитрий Медведев посочи пред правозащитниците, че руската общественост трябва да наблюдава как ще се прилага разглежданият в парламента нов закон за полицията. Той далеч не е идеален и ще се променя, подчерта държавният глава. Президентският съвет обсъди също “липсата на официална (руска - б. р.) реакция след събитията в Беларус”, арестите в Москва след антиправителствения протест на 31 декември, проблемите около природните пожари в Русия и други актуални теми.

Медведев напомни основната тема от последното си послание към парламента - въпросите, свързани с детството. Той помоли членовете на съвета да следят по-активно борбата срещу наркоманиите сред децата и юношите, пише “РБК дейли”. Федотов предложи основите на правната култура да се преподават в руските училища още от първите класове. Тези принципи ще подпомогнат по-специално децата на мигрантите да се адаптират в руското общество и ще съдействат за формиране на истинско европейско правосъзнание, обясни той.

Според “Новие известия”, Федотов е изтъкнал, че съдебната система в Русия трябва да бъде освободена “от натиска на търговски и силови структури”. Ела Памфилова разказва пред журналисти, че президентът Медведев е одобрил идеята на съвета за юридическа експертиза на второто дело срещу бившия руски петролен магнат Михаил ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване