02/06/11 23:11
(http://e-vestnik.bg/)

Кой на какво гориво кара и как “Лукойл” наглася цените на дизела и бензина

ОМВ, Шел и “Лукойл” продават дизела по-скъпо от бензина и с еднакви цени, което предизвиква подозрения за картелно споразумение. Снимка: e-vestnik

Най-много коли в България вървят на дизел, на второ място с малка разлика – на бензин, а на трето са колите на газ.
Над 11 000 души са гласували в анкета на автомобилния сайт mobile.bg, с отговор на въпрос с какво гориво карате.
Броят на гласувалите е предостатъчен, за да се приемат данните за представителни и да дадат точна картина за потреблението на горива в България. Резултатите при 11 000 гласували изглеждаха така:

Бензин –    35,5%
Дизел –      37,9%
Газ –          24%
Метан –        2,5%

Това разпределение на колите по видове гориво обяснява цените на дизела, бензина, пропан-бутана и метана. В момента в България те са:

Бензин (95) –           2,31 лв./л
Дизел (обикновен) – 2,41 лв./л
Газ пропан бутан –   1,30 лв./л
Метан –                    1,30 лв./кг

Най-скъп е дизелът, въпреки че акцизът за него е 15% по-нисък от този за бензина. Цената на дизела се определя конюнктурно от монополиста Лукой Нефтохим, а не от пазарни принципи, нито по технологични причини – при дестилацията на тюменския петрол, с който работят в Бургас, се получава повече дизел, отколкото бензин. Но поради политиката на “Лукойл”, сега в България дизелът е по-скъп от бензина с 10 ст. на литър (5 евроцента). Това не е от вчера (виж още тук).
А в момента в почти всички европейски страни дизелът е по-евтин от бензина, дори с по 20 евроцента за литър (виж за цените напр. clever-tanken.de). В страни като Германия и Франция дизелът в момента е по-евтин с около 15 цента на литър. В Гърция дизелът е по-евтин с около 20 цента на литър, а в съседна Турция е по-евтин с над 30 цента.

Цената на дизела в момента е с 10 ст. (5 цента) по-висока от бензина, въпреки по-ниския акциз. Освен това по всички вериги бензиностанции цените са еднакви, което е следствие от монопола на “Лукойл”, има подозрения и за картелно споразумение. Снимка: e-vestnik

Страните като Великобритания, в които дизелът е по-скъп, са изключения. В момента в Полша, Австрия и Чехия разликата между двата вида гориво е малка, но взе пак дизелът е по-евтин с 2-5 цента на литър от бензина. В България обаче дизелът е по-скъп с 5 цента на литър. У нас цената е нагласена според потреблението на горива – най-много се търси дизел, затова той е най-скъп.
“Лукойл” е монополист - единствена нефтена рафинерия в България, която продава горива на всички останали големи вериги. Това обяснява и еднаквите цени по всички вериги бензиностанции, които се различават с 1-2 ст. на литър, което показва, че е възможно да има и забранено от закона картелно споразумение. Комисията за защита на конкуренцията прави проучване за такова споразумение в продължение на повече от година и излезе със заключение, че няма. Еднаквите цени обаче са показателни (виж още тук).
От различните вериги бензиностанции не признават какво гориво продават, но рафинерията край Бургас доставя горива на всички от тях. Най-малкото това може да се види от всеки край самата рафинерия, където пристигат бензиновозите на различните фирми.
Към горивото на “Лукойл” ОМВ и Шел слагат добавки, които подобряват, но не променят особено качеството му. Западноевропейските горива, дори и гръцките, са по-добри от произведените в “Лукойл” - Нефтохим Бургас, поради по-качествените инсталации в рафинериите в чужбина и по-високите изисквания към горивата там.
Само по-скъпите бензини (по 99-100 октана) и дизели (премиум, супер и др.) на Шел, ОМВ и др. са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване