02/08/11 18:42
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: През 2011 г. стискаме зъби, 2012 г. ще има резултат

Ана Михова
anamihova@abv.bg

През 2011 г. трябва да стискаме зъби, 2012 г. ще заработят проектите, които ще дадат резултат, а и в тях ще има голяма заетост. Това прогнозира премиерът Бойко Борисов в приветственото си слово към 8-ия конгрес на КТ „Подкрепа“, който се откри вчера и ще продължи до 10 февруари. За откриването на форума, който се провежда веднъж на 4 години и съвпада с рождения ден на лидера на синдиката д-р Константин Тренчев, в зала 3 на НДК дойдоха още вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, социалният министър Тотю Младенов, ръководството на социалната комисия в парламента - Драгомир Стойнев, Светлана Ангелова и Хасан Адемов, представители на парламентарни и извънпарламентарни партии, синдикалисти от чужбина.

По-добре сме от комшиите

„Нещата ще станат по-добре. Май-юни ще ни вдигнат кредитния рейтинг“, обяви министър-председателят, чието слово беше прекъсвано от аплодисментите на синдикалистите. Борисов отбеляза, че гледайки отвътре навън, е по-трудно, но „България в сравнение с нашите комшии е значително, значително по-добре”. Премиерът посочи, че на „всички ни се иска доходите да нарастват и те ще нараснат“. „Но за да нараства нещо, трябва да има производство, трябва да тръгне инфраструктурата, да дойдат инвестиции, да заработи икономиката. Няма държава без инфраструктура, която да се залее от чуждестранни инвестиции”, посочи Борисов.
По думите му догодина ще се видят плодовете на пуснатите еврофондове – столичното метро, столичната спортна зала, магистралите „Тракия”, „Люлин”, лотовете на магистралите „Марица и „Струма”, огромни строежи, съоръжения, огромна работа по инфраструктурата на страната, която „след това ще се капитализира чрез бизнеса и чрез инвестициите, които ще дойдат“. По отношение на инвестициите в инфраструктурата, които сега се правят, той добави, че е убеден, че с времето ще се окаже прав.
Премиерът отново припомни, че при идването си на власт правителството е заварило много тежко наследство, оставено от тройната коалиция. Той даде за пример необезпечените договори в Министерството на отбраната на стойност над 300 млн. лв. и доплащането на двата „Еърбъс“-а. Припомни също така, че в последните дни на своето управление кабинетът на Станишев е вдигнал пенсиите „без да плати един лев от тях“. „Започнахме ние да ги изплащаме в условията на финансово-икономическа криза“, отбеляза Борисов и посочи, че правителство не е намалило пенсиите за разлика от много други държави в Европа. Той припомни и за успешната работа със синдикати в съвета за тристранно сътрудничество при изработването на новия Кодекс за социално осигуряване.

Следващата коалиция можело да е петорна

„Ако се откажем сега, техният сценарий ще успее“, обяви Борисов и добави, че не вижда в следващите години коя партия ще се нагърби с политическа отговорност за управлението на страната. “Следващата коалиция може да е петорна, не тройна. По-готино за управляващите от това, да имаш много коалиционни партньори, за да си измиеш ръцете с тях, няма. Но това е лошо за държавата, лошо е за народа. Затова ние си носим своята политическа отговорност – хубаво, лошо, грешки, не, знае се кой е виновен или примерно кой е успял. Затова продължаваме така”, зарече се той.
“Докторе, аз предлагам да продължим, защото, ако се откажем сега, просто техният сценарий ще успее”, завърши словото си премиерът, обръщайки се към лидера на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване