02/08/11 00:06
(http://www.klassa.bg/)

Мистериозен кандидат опита да купи "Кремиковци", но не внесе депозит

„Класа“

Третият опит за продажба на търг на активите на „Кремиковци“ с начална цена от 395 млн. лева отново се провали вчера. Пет минути преди да изтече крайният срок, се появи Георги Манчев, представляващ регистрираната в Шумен фирма „Виктори комерс“, и предложи цена от 396 млн. лева – с 1 млн. лева повече от началната. Той бе и единственият кандидат. Фирмата обаче не бе допусната до търга, защото Българската банка за развитие не потвърди платежното нареждане за внесен депозит в размер на 10% от оценката, което е задължително условие по търга.
От ръководството на ББР уточниха, че по нейна сметка не са постъпвали средства в полза на комбината по повод задатъка за провеждащия се търг. Манчев от „Виктори комерс“ показа само електронно писмо за превод на 20 256 641 евро от Росбанк в ББР, но не и платежен документ.
По думите на Манчев, цитиран от Дарик радио, на този търг фирмата му представлява руски финансов инвеститор, чието име той не назова. Нито Манчев, нито други представители на фирмата кандидат обаче са правили оглед на площадката, разкри пред „Класа“ синдикът на комбината Цветан Банков. „Ако от „Виктори комерс“ бяха идвали на оглед, аз щях да зная“, подчерта Банков.
„Виктори комерс“ е консултантска фирма, която съществува от 5 години, занимава се и с посредничество при продажба на недвижими имоти, гласи предоставената от компанията информация в интернет. Тя е официален представител на турския строителен холдинг „Ерток“.
Поредният опит за продажба на металургичния комбинат се провали след други два неуспешни търга, чиято цена започна от 565,6 млн. лева за производствената площадка. Специално за този търг към активите, обект на продажбата, бяха прибавени и административната сграда на „Кремиковци“, както и още около 100 дка, с което само земята, обект на търга, стана 8000 дка.
До два месеца се очаква да има нов търг за същата обособена част, но с начална цена от 80% от оценката – около 316 млн. лв. В отговор на въпрос Манчев каза, че пак ще участва, ако привлеченият от фирмата инвеститор не се откаже.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване