02/08/11 16:22
(http://www.klassa.bg/)

Отпускат 200 млн. евро за енергийно ефективни инсталации

Николета Цветкова
nikoleta.cvetkova@klassa.bg

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) отпуска над 200 млн. евро за енергийно ефективни инсталации, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Част от средствата се отпускат като грант по Оперативна програма „Конкурентоспособност“. Останалата част от парите ще бъдат отпускани като преференциални кредити от Европейската банка за възстановяване и развитие.
До края на февруари ще бъде разработен списък с допустимото оборудване, което може да бъде финансирано. Плановете са до средата на годината да са известни имената на фирмите, които ще получат европейски средства, както и да започне разпределението на парите. Средства ще се отпускат за закупуване на оборудване от по-висок енергиен клас и за изграждане на система за децентрализация на енергийните източници. „България трябва да увеличава спестяването си на енергия с 1% всяка година до 2016 г., за да отговори на европейските цели“, обясни по този повод Трайчо Трайков. По думите му страната има възможност за намаляване на енергийната интензивност с още 40% спрямо средноевропейското равнище. До няколко месеца предстои настоящата Агенция за енергийна ефективност да бъде преструктурирана в Агенция за устойчиво енергийно развитие, за да се подобри работата по проектите за енергийна ефективност, коментира още министърът.
„Нишата в сектора на възобновяемите енергии за България е биомасата“, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По думите му това е ресурс, който се пропилява, а се унищожават плодородни земи, за да се монтират фотоволтаични панели. Политиката за ВЕИ, която МЗХ ще следва, има два приоритета. Първият е да бъдат запазени най-качествените земеделските земи от 1-ви до 4-ти клас. Вторият приоритет също е насочен към опазване на горските масиви, защото те са ключови за водния цикъл, обясни земеделският министър. Той коментира, че страната има достатъчно необработваеми площи, на които не може да се отглежда продукция, които да се използват за постигане на ангажиментите, поети за възобновяеми енергийни източници, без това да става на обработваема земя.
Министерството на околната среда и водите пое ангажимент да изготви програма за адаптация при климатични промени. Планът трябва да е готов и да влезе в действие до 2015 г. По отношение на него Трайков посочи, че климатичната устойчивост е мерило за развитието на икономиката за една държава. „В следващите 4 г. трябва да бъде въведена и стратегия за защита от наводнения“, заяви министър Нона Караджова. Тя обясни, че до края на годината ще бъде готов анализ за риска от подобно бедствие в цялата страна, а до 2013 г. ще има подготвен и модел на необходимите мерки. В европейската схема за търговията с въглеродни емисии през следващите две години ще бъдат включени четири сектора, включително транспорт и строителство. „Към момента за България в рамките на ЕС са поставени най-ниски цели“, каза още екоминистърът. По тази причина страната ни, вместо да намали, може да увеличи с 20 на сто емисиите в тези сектори спрямо нивата от 2005 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване