02/08/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Токът поскъпва от юли с 1,5% заради зелената енергия

С около 1,5% трябва да поскъпне токът от 1 юли само заради изкупуването на по-скъп ток от възобновяеми енергийни източници, каза вчера председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Отсега е ясно, че са въведени много мощности от възобновяеми източници, което повишава цената в крайния микс, обясни той. От комисията очакват да разгледат и предложенията на трите електроразпределителни дружества за промяна на цените, които трябва да се публикуват до края на февруари. От чешката компания ЧЕЗ вече обясниха, че ще поискат да им се увеличат инвестициите в мрежата до 130 млн. лв., вследствие на което токът за абонатите може да поскъпне с 0,5 на сто. В ДКЕВР все още не са постъпили заявленията на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН за цената, добави Семерджиев. От държавната НЕК също обясниха, че искат да правят по-големи инвестиции в елмрежата, заради което се налага повишение с около 5%.. Освен исканите повишения ДКЕВР ще включи в промените на цените от юли и инфлацията за миналата година, която бе 4%.
Той добави, че от трите електроразпределителни дружества за момента само ЕВН е изпълнило в пълен обем инвестиционната си програма за 2010 г. От немската Е.ОН са изпълнили в най-малка част определените инвестиции, а ЧЕЗ почти са достигнали определените от ДКЕВР средства за влагане в мрежата, каза Семерджиев. Фактът, че Е.ОН не е направило планираните инвестиции, се отразява и на качеството на тока в обслужваната от тях територия - там има повече прекъсвания и Е.ОН търпят за това санкции, посочиха от ДКЕВР.
Комисията очаква още бизнес плана на „Топлофикация- София“, който трябваше да бъде представен до края на миналия месец. „Очакваме от тях да ни представят плана или искане за удължаване на срока за представянето му, каза още Семерджиев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване