02/09/11 22:36
(http://e-vestnik.bg/)

Великобритания - премиерът Камерън срещу ислямистите

Правда.ру

Полицията в Лондон засилва антитетрористичните мерки. Снимка: толеранс

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се превърна в главен герой на конференцията по сигурността, организирана в Мюнхен през почивните дни. Той произнесе реч, в която призна, че политиката за интеграция на мюсюлманите в британското общество е претърпяла пълен провал.

“Принудени сме да търпим една сегрегирана общност, която не споделя нашите ценности. Много мюсюлмани остават без корен. Те не се превръщат в терористи за един ден, но процесът на радикализация е очевиден. Длъжни сме да вземем най-сурови мерки спрямо такива проповедници и да забраним дейността им в нашите държави”, заяви главата на британския кабинет.

“Нека дадем точна оценка на тези организации: вярват ли те в универсалните права на човека, включително на жените и хората от други вероизповедания? Вярват ли в равенството на всички пред закона? Вярват ли в демокрацията и правото на хората да си избират правителства? Интеграцията ли подкрепят или сепаратизма? Ето въпросите, които трябва да зададем. Ако не издържат тези тестове и проявят високомерие, значи не бива да имаме вземане-даване с такава организация”, отбеляза Камерън.

“Не успяхме да им дадем визия за общество, част от което биха желали да станат. Създаването на по-силно чувство за обвързаност с една нация или място, където живееш, е ключ към постигане на истинска сплотеност, заради която хората казват: “Аз съм мюсюлманин, индус, християнин, но съм и лондончанин”. Честно казано, много по-малко ни е потребна пасивната толерантност от последните години, а далеч повече - активен, мускулест либерализъм”, подчерта британският премиер.

Същевременно направи уговорката, че не всички мюсюлмани трябва да бъдат смятани за екстремисти. “Трябва да сме ясни: ислямисткият екстремизъм и ислямът са две различни неща”, заяви Камерън. И добави, че британското правителство вече преразглежда политиката си за недопускане на екстремизъм.

Мюсюлманската общност незабавно разкритикува Камерън. “Разочароващо. От гледна точка на подхода към енергична борба срещу екстремизма тук май няма нищо ново. Прожекторът сякаш пак е насочен към мюсюлманската общност, разглеждана като част от проблема, а съвсем не от решението му”, заяви д-р Файсал Ханджра, помощник-генерален секретар на Мюсюлманския съвет на Великобритания.

“Британските мюсюлмани мразят тероризма и екстремизма и ние упорито се трудим, за да изкореним този дявол в страната ни. Предположението, че не споделяме ценностите на толерантността, уважението и свободата, е дълбоко оскърбително и невярно. Мултикултурализмът означава да разбираш вярата и културата на всекиго и същевременно да изпитваш гордост, че си британски гражданин”, отбеляза Мохамед Шафик, който оглавява обществената фондация “Рамазан”.

Ще отбележим, че докато Камерън държеше речта си, в Лутън - предградие на Лондон, демонстрираше групировката “Английска лига за отбрана”. В акцията й участваха близо 1500 души от всички кътчета на Англия. Водеща сила бяха местните футболни фенове, прочути в цял свят. Събралите се издигнаха лозунги “Мюсюлмански терористи, махайте се от нашите улици” и “Не на новите джамии”. Имаше дори плакати с непристойно съдържание.

Словото на Камерън и акцията в Лутън показаха, че проблемът с мюсюлманите във Великобритания наистина е твърде тежък. В страната живеят към два милиона последователи на исляма и заради високата раждаемост делът им нараства. На Острова това са предимно хора от Пакистан, Бангладеш, арабските държави, а също и африкански негри. Мнозина от тях и до днес живеят в затворени общности, без ни най-малко да се интегрират в обществото.

“Правоверните” са около два процента от населението на Бирмингам и Манчестър. Големи мюсюлмански общности има в Ливърпул и Нотингам. Колкото до Лондон, отдавна вече му е излязъл прякорът “Бейрут на Темза”. Жените със забулени лица, мъжете с чалми или тюбетейки из английските улици не учудват никого от много време насам. В британската столица се издават близо 50 списания и вестници на арабски език. Лондон отдавна е известен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване