02/09/11 07:52
(http://e-vestnik.bg/)

Вехтите коли в България и любовта към старата лада

КАТ изкара една статистика, която показва дереджето на държавата. Според нея над 57% от българския автомобилен парк е на възраст от 15 години нагоре.

По-точно в проценти възрастта на колите изглежда така:

от 1 до 5 години -         8,39%

от 6 до 10 години -       9,46%

от 11 до 15 години -    24,35%

от 16 до 20 години -    30%

над 20 години -           27,34%

Вносът на стари коли в последните 30 години превишава продажбите на нови средно 5-6 пъти. Това може да се обясни с безпаричие. Но защо още вървят старите лади и москвичи?

Проблемът не е само в кесиите, ами и в главите. Много българите не щат да изберат заради по-голяма сигурност по-нова кола - дори на втора ръка. Това обяснява защо в България още се движат близо 1 милион коли, произведени при социализма.

Мнозина не искат да се разделят със старата лада или москвич не защото нямат пари. Доволни са че старата бракма върви, радват й се, кърпят я по 10 пъти (класика – 30-годишна лада с 3 пъти кърпени прагове), пребоядисват я, вместо да я сменят с по-нова и по-сигурна.

Какъв трябва да си, за да караш старата лада, наистина? Това е опасно за живота. Тази кола зимно време например не може да върви, ако не сложиш две торби цимент в багажника. Ами москвич на 35 години?

Една статистика от Русия също показва, че не е само въпрос на пари. Там за първия месец на новата 2011 г. най-продаваният нов автомобил от заводите ВАЗ е старата лада 2105 – модел на 30 години (по-точно подобрен вариант на още по-стар модел лада, който е копие на “Фиат 124″ от 1967 г.). Всички останали нови модели лади се нареждат след него.

Изглежда носталгията по социализма е съпроводена и с носталгия по вехтите соц-коли.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване