02/09/11 10:50
(http://glasove.com/)

Достоевски и ние

Днес се навършват 130 години от смъртта на великия руски писател Фьодор Михайлович Достоевски. Публикуваният по-долу текст е откъс от книгата на Николай Бердяев „Мирогледът на Достоевски”.

Достоевски е най-великият руски метафизик. И всички наши метафизични идеи идват от Достоевски. Той живее в атмосферата на страстни, огнени идеи. Той заразява с тези идеи, въвлича в техния кръг. Идеите на Достоевски са насъщен духовен хляб. Без тях не може да се живее. Не може да се живее, без да решим въпросите за Бога и дявола, за безсмъртието, за свободата, за злото, за съдбата на човека и човечеството. Това не е разкош, то е нещо насъщно. Ако няма безсмъртие, не си струва да се живее. Идеите на Достоевски не са абстрактни, а конкретни идеи. У него идеите живеят. Метафизиката на Достоевски не е абстрактна, а конкретна метафизика. Достоевски ни научи на този конкретен жизнено-насъщен характер на идеите. Ние сме духовни деца на Достоевски...

Публикувана на 02/09/11 10:50 http://glasove.com/article-11950.php
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване