02/09/11 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Подмяната на касовите апарати за връзка с НАП да се признава за разход

Парите за нови касови апарати за връзка с НАП да се признават за разход, призоваха вчера от БТПП. Ние ще подготвим нашите предложения и ще ги предоставим на правителството, защото в Сърбия например процесът на фискализация е изцяло за сметка на държавата, поясни Тодор Табаков, член на Изпълнителния съвет на БТПП.
Около 200 хиляди търговци, които са регистрирани по ДДС, са задължени да изградят дистанционна връзка с приходната агенция до 30 септември тази година. Общият брой на касовите апарати, които притежават тези фирми, е около 300 000. През миналия месец тя стана факт за бензиностанциите. До края на март догодина всички останали търговци трябва да се вържат с НАП. В момента има одобрени и се произвеждат седем модела касови апарати, които отговарят на новите изисквания.
Председателят на БТПП Цветан Симеонов препоръча на представителите на бизнеса да не чакат последния момент за осъществяване на връзката с НАП, защото удължаване на срока нямало да има. Доста фирми вече предлагат тази услуга. Ново фискално устройство от производител струва 200-250- лв. и ако някой поиска 1000 лв., това е некоректна цена, допълни шефът на БТПП. Според него може да се използват и стари устройства, но приспособяването им за нови функции можело да струва повече, отколкото нов касов апарат.
Връзката ще позволява на данъчните да получават информация за оборота на търговските обекти автоматично и без знанието на техните собственици.
Междувременно от НАП съобщиха, че парите, които ще дадат търговците за модифицирането на касовите апарати или за купуването на нови, се признава за разход за данъчни цели и с тях може да се намали данъчната основа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване