02/10/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

Богомил Манчев, изпълнителен директор на „Риск инженеринг“ и председател на „Булатом“: АЕЦ "Белене" може да се финансира с руски пари за 33 месеца

- Г-н Манчев, вие сте технически консултант по строежа на втората атомна централа, успяхте ли да разгледате писмото, публикувано от „Росатом“ за АЕЦ „Белене“, което изтече в медиите?
- Да, видях го и мога да кажа, че в него няма нито една вярна цифра. Това са някакви общи данни, които будят съмнение за някакъв вид спекула.

- Каква е причината според вас точно сега да се появи това писмо?
- Не мога да ви кажа, но в момента ние сме в чувствителен период и сега се изготвят документи. Новият финансов консултант HSBC започва да работи по проекта и за много кратко време има да свърши доста конкретна работа. Нормално е останалите участници да изчакаме фирмата да си каже мнението. Още стои и онзи критичен момент с ескалацията на цената или крайната цена, която ще се образува. Тя е договорена до един максимален праг, а дали той ще бъде достигнат, или ще се избере някакво друго число, това вече е в ръцете на т. нар. Проектна компания „Белене“. Там не може само България да взима отношение, защото в проекта има и други участници. Всеки, който е вложил дори един лев в централата, трябва да знае колко скъп ще стане този лев. И затова инвеститорът се е съгласил да участва все пак.
Заместник енергийният министър Марий Косев вече е стартирал организирането на работните групи, които са по създаването на структурата на проектната компания. Ние, като архитект-инженер на проекта, сме участници. Друга работна група действа с пълна пара в момента по завършването на техническия проект на централата и той е вече на последния етап. В момента се обсъжда планът от руския проектант - „Атоменергопроект“. В тази група има експерти на енергийното министерство, на Агенцията за ядрено регулиране и на европейския консултант „Риск одит“, а групите се водят от хора на НЕК. С тях се решават последните въпроси по втората редакция на техническия проект.
Ние като експерти даваме всякакви предложения и предупреждаваме инвеститорите за рисковете по приемане на един или друг вариант, но крайното решение се взема от клиента ни. На практика за АЕЦ „Белене“ в момента си остават три възможните варианти за развитие – спиране на проекта, замразяване или продължаване. Това, дали ще се прекрати, зависи от собствениците. Вече имаше среща в София между финландската „Фортум“, френската „Алтран технолоджи“, „Росатом“ и НЕК. Те трябва да решат какво ще се прави. Не може да поканите някой да участва, пък после да се прецени, че централата няма да се изгражда. Ти можеш да излезеш от начинанието, да предоставиш територията на концесия например, но ти вече не си сам в този проект.

- Предполагам, вече сте представили необходимата информация на инвеститорите по проекта, нали?
- Ние сме се съобразили с меморандума, който е подписан на 30 ноември. А там ясно се казва, че България ще запази 51% дял в проекта АЕЦ „Белене“.

- Въпросът ми е дали все още френската и финландската компания обсъждат какъв дял в проекта искат?
- Те участват с по един процент в момента, но по-натам ще говорят с другите участници дали са съгласни да се преразпределят дяловете. Но това си е проблем вече на съдружниците вътре в компанията.

- Появиха се изказвания на бившия премиер Сергей Станишев, че още при управлението на тройната коалиция е било взето решение за използването на индексация за проекта по Евростат и оскъпяването на строежа можело да стигне максимум до 1,6 млрд. евро. Това така ли е?
- Не е вярно това. И по негово, и по наше време таблицата за оскъпяване е една и съща, понеже ние участвахме в изготвянето й. И оскъпяването е наистина от 600 млн. евро до 2,3 млрд. евро.
Инфлационният индекс обаче никога не е бил определян точно. Определен е инструментът, по който ще се изготвя индексацията, и това се нарича Евростат формула. В тази формула има коефициенти и тяхната стойност е всъщност предметът на спора между всички нас. Защото, когато сме говорили за оскъпяване с около 600 млн. евро, тогава целия проект ние сме го направили по Евростат 27 (формула с отчитане на инфлацията във всички страни от общността, бел ред.) към 2007 г. Тогава ескалационният индекс за Западна Европа и по-специално за Германия бе 2%. Сега той е около 3 на сто.
А Евростат формулата описва методологията, по какъв начин да се избират коефициентите. И най-общо казано, там е записано следното – че е разумно ескалацията на отделното производство на даден елемент да се обвърже с индекси на мястото, където се произвежда. Но не може да използваме и само индексите на Европейската общност, защото тогава ще ощетим българските компании, които все пак ще участват. А произведеното в Русия е адекватно да бъде направено по индексите оттам. Така се получава, че половината производство ще бъде индексирано с руската инфлация, 20 и няколко процента по европейската в страните от общността, а другите около 30 на сто – по българската инфлация.
Ескалацията по Евростат 27 с тази формула се отнася категорично за т. нар. сметка на собственика - за в бъдеще това ще бъде Проектна компания „Белене“, а до този момент е НЕК. А сметката, по която се плаща за ядреното гориво, на архитект-инженера, физическата охрана и строежа на инфраструктурата и разпределителната уредба, за връзка на централата с елмрежата, трябва да се ескалира по Евростат 27.
През цялото време се дискутира как ще бъдат ескалирани тези 4 млрд. евро (за тази цена е подписан през 2006 г. договорът с изпълнителя „Атомстройекспорт, бел. ред.) - това е така нареченият EPC договор (договор за инженеринг, строителство и монтаж на оборудването). А не се говори за допълнителните средства, които ще трябва да похарчи НЕК, за да се формира крайната цена на договора. Там влизат средствата, които трябва да се дадат за инфраструктурата на обекта.

- В намирането на изгодни параметри за всички участници ли се крие разковничето за подписване на ново споразумение за строежа на централата?
- Най-общо казано, да. Плюс това, че не е възможно само най-големите участници – България и Русия, да решат сами този въпрос. Естествено е Москва да иска максимално оскъпяване, а България – минимално. Тъй като Русия също ще бъде собственик в централата, то най-вероятно няма да иска максимално оскъпяване, защото и те ще трябва да плащат за тази цена.

- Смятате ли, че е възможно преговорите по темата да бъдат завършени до края на март?
- Ние препоръчваме да се подпише едно допълнение към основния договор, за да се започне самофинансиране от руска страна, без ескалация, за да може всички участници да седнат на масата и да се разберат с колко трябва да се оскъпи централата. Така ще се продължи работата по проекта. Но идеята е да се харчат пари на базата на договора за 4 млрд. евро, а не на базата на друго число.

- И какво е мнението на българската и руската страна по този въпрос?
- Руската страна е съгласна по това, а българските експерти проучват документите. По-късно ще ги прегледа и консултантът HSBC и ако всичко е наред, би трябвало да се подпише споразумението. Така ще се даде възможност да бъдат финансирани 33 месеца като работа, а в този период да има достатъчно време спокойно да се създаде Проектна компания „Белене“, защото там се събират определени документи. Те трябва да се представят пред Комисията за защита на конкуренцията в Брюксел и те да се произнесат, че няма монополно сдружение. След това трябва да се създаде тази компания и всички разходи да се прехвърлят към нея. Така ще се намали задлъжнялостта на НЕК.

- Тоест предложението ви е да се даде близо тригодишен срок за решаване на въпросите със създаване на проектната компания и проблема с индексацията?
- За толкова време ще стигнат парите, с които руснаците смятат да финансират работата по площадката, а иначе страните могат да се разберат много по-бързо. При добро стечение на обстоятелствата е възможно още през тази година да има консенсус за ескалацията. Очаква се руснаците да самофинансират през това време работа за около 2 млрд. евро. А нашата страна досега е инвестирала достатъчно, така че ще може да привлече кредит от западни страни.

- Получиха се информации, че френската компания „Арева“ е предложила да се отпусне кредит от 1,5 млрд. евро за АЕЦ „Белене“. Имате ли повече информация по темата?
- Чуваше се за подобни намерения и очевидно те вече са факт.

- Ако се приеме подобен кредит, няма ли да се обезпечи финансово проектът?
- Според мен проектът вече е обезпечен, въпросът е да са приемливи лихвите и въпросът с ескалационния индекс да бъде решен.

- В писмото до „Росатом“ се упрекваше българската страна, че се бави решението за централата. Какво е вашето мнение по въпроса?
- Абсолютно е вярно това.

- Президентът Георги Първанов обясни в своя статия, че ако се приеме индексация за АЕЦ „Белене“, страната ни ще спести 1 млрд. евро. Това така ли е?
- Не е възможно това според мен. Могат да се спестят някакви пари, но не чак толкова. Специалистите на президента предлагат в края на всяка година това, което остава да се завърши по проекта, да се ескалира и така в крайна сметка да се спестят известни средства.

- Да очакваме ли през септември да се налее първият бетон на площадката?
- Да, ако този месец се приключи въпросът с документите по новото споразумение. През март пък ще продължим работата по структурирането на компанията. Ако има ново забавяне, цената ще става все по-висока и по-висока. До момента имаме около 3-процентно оскъпяване на проекта.


Интервюто взе Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване