02/11/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

ЕК очаква България да разследва взрива пред „Галерия“

Европейската комисия очаква от властите в България пълно разследване на взрива в София, както и виновниците да бъдат предадени на правосъдието. Това заяви вчера говорителят на ЕК Пиа Хансен часове след експлозията пред редакцията на в. „Галерия“ на столичния булевард „Цариградско шосе“ 17, на метри от Орлов мост. Хансен отбеляза, че на този етап ЕК не разполага с данни кои са обстоятелствата, довели до експлозията, нито срещу кого е била насочена.
Самоделно устройство, което съдържа 400 г тротил, избухна в редакцията на “Галерия”, намираща се в сградата на издателство “Милениум”, в 5.40 сутринта. Взривното устройство е било поставено на входа. От ударната вълна са пострадали прозорците на околните сгради, нанесени са много материални щети, но няма пострадали кооперации. Сигналът е подаден в полицията от живеещите в района, усетили ударната вълна. По време на взрива в самата сграда се е намирал само охранителят, който по чудо е оцелял, след като откъртената входна врата е прелетяла на метри от него. На мястото веднага са изпратени 30 служители на СДВР, служба СДОТО и пожарната. Районът бе отцепен и органите на реда не даваха никой да преминава в близост до изпотрошената сграда.
„ДАНС работи по разкриването на взрива пред редакцията на в. „Галерия“, увери малко по-късно шефът на агенцията Цветлин Йовчев. „Всеки един бомбен взрив, който се извършва, е нещо, което е изключително отвратително“, лаконичен бе Йовчев.
Бомбата пред редакцията на седмичника беше коментирана от президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов.
"Поначало развитието на престъпността е една от основните заплахи за сигурността на страната. Аз съм сериозно разтревожен от това, че няма респект към МВР, че виждаме връщане на лошата традиция за разчистване на сметки по начина, по който това ставаше през 90-те години. Всички мислехме, че това са забравени неща", каза Георги Първанов и допълни, че се налага преглед на възможностите, което може да стане на предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност.
„Радвам се, че поне са го поставили професионално и не са убили хора, а пък в същото време ни най-малко не ме притеснява, че това става, когато идват еврокомисари, защото за всички в Европа е ясно каква държава заварихме, с каква организирана престъпност и корупция, и какво направихме през тези месеци и години“, коментира Бойко Борисов взрива пред вестника.
Премиерът препоръча да се потърси информация от бившия депутат от РЗС Тодор Великов и други народни представители. Преди дни Великов му казал, че е присъствал на разговори, на които са се готвили да правят взривове. "Един ден, когато се разкрият извършителите, аз предполагам, че те ще бъдат същите, които са пребили журналиста Огнян Стефанов, а 1997 г. взривиха мой близък точно в деня, когато Богомил Бонев правеше една от успешните си акции, наречена "Комар". Тези хора умеят да подбират времето, но е прекалено плоско в случая", каза още Борисов.
„Аз се изумявам, че се поставя въпросът, дали ние сами не сме си поставили взривното устройство и не сме се взривили. Колеги, все едно вие ни обвинявате, че сме убийци“, каза главният редактор на "Галерия" Кристина Патрашкова, коментирайки версията, че хора от редакцията стоят зад взрива. Тя допусна зад взрива да стои Волен Сидеров, който пък обяви, че ще я съди.


Мнения

Цецка Цачева, председател на Народното събрание: Това е изключително неприятен акт
Взривът пред редакцията на в. „Галерия“ в столицата е изключително неприятен акт в деня, в който на посещение в България пристига еврокомисарят по сигурността. Това коментира във Велико Търново председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По думите й има държавни специализирани органи, които ще разследват, и когато те предоставят своите анализи и резултати, ще може да се коментира по-подробно случаят.

Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ: Акт срещу държавата
Взривът пред вестник "Галерия" не е акт срещу медията, а срещу държавата. Според мен не е случайно съвпадение залагането на устройството и посещението на четирима еврокомисари у нас. Притеснява ме, че такъв акт много трудно ще бъде разкрит, защото е направен от професионалисти. Този път надали става дума за някой, който просто се е ядосал на вестника. Сигурен съм, че това е организирано и е мислено много добре. Не мога да се ангажирам с коментар дали инцидентът може да е PR акция, в частност на Алексей Петров.

Волен Сидеров, лидер на „Атака“: Цяла група прави опит за преврат
Цяла група сега прави опит за държавен преврат. Групата включва Алексей Петров, Велизар Енчев, Валери Симеонов и телевизия СКАТ, за която има данни, че е на Алексей Петров. Задкулисно президентът Георги Първанов има полза и задкулисно стимулира подобни действия срещу правителството.

Сергей Станишев, председател на БСП и на ПГ на Коалиция за България: Взривът е форма на сплашване
Има две интерпретации за случилото се. Едната е свързана с неспособността на правителството и на МВР да осигурят нормален ред и сигурност и да гарантират собствеността и правата на гражданите, в това число на медиите. Втората възможна версия свързвам с думите на Ваньо Танов във вътрешната парламентарна комисия: “Някои служби действат, използвайки методи на бандитски групировки.”
Преди дни бе подпалена къщата на бившия председател на ДАНС в Копривщица, което в никакъв случай не е случайно събитие. И при двата инцидента става дума за сплашване. Безумно е да се смята, че журналистите от в. „Галерия“ едва ли не сами са сложили експлозива пред редакцията си.

Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция и лидер на ДСБ: Правителството не може да гарантира сигурността
Взривът пред в. "Галерия" показва, че правителството не може да гарантира сигурността дори на тези, които остро го критикуват. Този взрив идва в изключително лош момент, когато у нас идват европейски комисари, и на мен ми изглежда като продължение на атаката срещу правителството с други средства. От взрива ще спечелят тези, които целят разрушаването на авторитета на това правителство и подкопаването на увереността на европейците, че то е в състояние да контролира и да се справи с престъпността.

Лютви Местан, зам.-председател на ДПС: Негативният ефект е безспорен
Неприятно е, че това се случва в България, още повече в знаков ден, когато у нас идват четирима еврокомисари. Негативният ефект е безспорен, но може да бъде сведен до минимум само с бързи и решителни действия от страна на
специализираните органи. Те трябва да разкрият извършителите и мотивите, които стоят зад този акт. Да кажем, че това няма да се случи, означава да
поставим под съмнение ефективността на специализираните държавни органи. ДПС няма да влезе в бясната надпревара с хипотези дали това е чист криминален акт, или зад него стои политически подтекст.


Външни реакции

Агенция „Блумбърг: Бомба за антиправителствен вестник
Бомба избухна в офисите на "Галерия", български антиправителствен вестник, нанасяйки щети на околните сгради, съобщи "Блумбърг". Няма обявени жертви, пише изданието и припомня, че миналия месец "Галерия" публикува копие от записани телефонни разговори между представители на властта и шефа на митниците Ваньо Танов, които подтикнаха премиера Борисов да поиска вот на доверие. Агенцията цитира Кристина Патрашкова, която казва: "Експлозията е политически акт, целящ да ни сплаши."

ИТАРР-ТАСС: Експлозия в центъра на София
Самоделно взривно устройство е било задействано около 06:00 часа българско време пред входа на издателството на в. „Галерия” в центъра на българската столица, съобщава ИТАР-ТАСС. В. „Галерия” доби известност след публикуването на разговори на водещи български политици, включително премиера на страната Бойко Борисов, получени с помощта на специални разузнавателни средства. Публикуваните материали донесоха със себе си много скандали. Според журналистите от вестника целта на експлозията е сплашването им.

Агенция Франс прес: Експлозия пред редакцията на вестник
Експлозия избухна пред редакцията на български вестник рано тази сутрин.
Главният редактор на изданието Кристина Патрашкова заяви, че експлозията е „политически акт на сплашване”. Смята се, че вестник „Галерия” е близък до бивш шеф в службите за сигурност, който в момента е в конфликт с правителството. България е под специален мониторинг от Брюксел заради неуспеха си да се справи с организираната престъпност и корупцията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване