02/13/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Кокаиновият щурм на Чавес срещу САЩ

Правда.ру

Уго Чавес се самоиздигна като водач на антиамериканизма в съвременния свят. Снимка: ЕПА/БТА

ЦРУ бие тревога: скоро Уго Чавес може да се нареди сред най-видните наркобарони в Латинска Америка. На 9 февруари бившият президент на Мексико Висенте Фокс го обвини, че подпомага мексиканската наркомафия, наводнила Щатите с кокаин. По думите на Фокс - ветеран от борбата с наркотърговията, “бездействието на венецуелския президент Чавес срещу незаконния наркотрафик към северната част на континента се дължи на негови договорености с лидери на наркокартели, включително мексикански”. Тук бившият глава на мексиканската държава не е съвсем прав. И нещата са по-сериозни, отколкото си представя Висенте Фокс. Чавес не бездейства в борбата срещу наркотърговията - той почти открито я насърчава.

Човек би запитал какво общо има Чавес с кокаиновия проблем - та нали се знае, че основен производител на дрогата си остава Колумбия, главният съюзник на САЩ в Латинска Америка. И тъкмо на колумбийците се пада почти половината от целия кокаин, произвеждан в света. Ще отбележим обаче, че през последните двайсет години неприкритите мафиоти видимо бяха поизтласкани от бизнеса, в който се настаниха бойци революционери. Тук-таме наистина те работят заедно - за благото на родната кокаинова промишленост. При всяко положение голяма част от производството и износа на кокаин се контролира от бойци на ФАРК, действащи под грижовната опека на Чавес.

През последните години са събрани предостатъчно доказателства за това. При операции в колумбийската селва срещу тези било революционери, било наркотърговци местните специални сили неведнъж са разкривали връзки между ФАРК и режима на Чавес. Бойците получавали от него средства и екипировка, а щом усетели, че става горещо, се изтегляли във Венецуела и най-спокойно изчаквали бурята да отмине.

Колумбийският кокаин се прехвърля по различни начини в САЩ и Европа. Голяма част от наркотрафика - към 90 процента от общия обем на стойност 40 милиарда долара, се пада на Мексико. Защото “мексиканските негодници” наистина прибират тлъсти пачки за посредничество в доставките, но повечето пратки с дрога стигат здрави и читави до американските потребители, а морските и въздушните маршрути през Карибско море далеч не са тъй сигурни.

Независимо от всевъзможните стени, изграждани по границата, и от активната борба на ЦРУ с наркотърговията, все още не личи да има напредък в битката срещу кокаина. При все че Мексико е сред водещите държави в добива на петрол, по-голямата част от местните жители тънат в мизерия. Затова мафията никога не страда от недостиг на наркокуриери.

Но и това не е всичко. Както се знае, в Щатите не влиза само колумбийски кокаин. Второ и трето място на почетната стълбица заемат Перу и Боливия. През 2008 г. например на Колумбия се падаха 430 тона от белия прах, на Перу - 302 тона (до голяма степен също контролирани от левичари, свързани с Чавес), а на Боливия - 113 тона. Нека споменем, че в последната държава управлява “по-малкият брат” на Неудържимия Уго - Ево Моралес. Същият, който провъзгласи лозунга за пълно легализиране на коката - употребата й била “национална традиция на индианците, която им помага да понасят глада и умората”.

Моралес и Чавес изобщо не крият отношенията си: срещу доставки на гориво за селскостопанските производители (които отглеждат между другото и наркотични растения) “приятелят Ево” с щедра ръка снабдява с кока своя батко Уго. И основният дял от боливийския кокаин заминава тъкмо за Венецуела, откъдето се прехвърля или в Европа - по “африканския” маршрут, или в Мексико, за да стигне до клиентите в САЩ.

Федералното управление за борба с наркотиците в САЩ бие тревога и твърди, че “кокаинови пари” се стичат не само към мексиканските наркобарони, но и към техния съучастник Чавес. Гледището им фактически споделя и Международният съвет за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване