02/13/11 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Милен Велчев: Сделката с външния дълг имаше добра оценка на Запад; Не мисля да се връщам там

Нямам нищо общо с хотелския бизнес, казва бившият финансов министър

Милен Велчев. Снимка: Булфото

Милен Велчев е финансов министър 2001-2005 г. През това време прави операция по преструктуриране на външния дълг, около която още се вдига шум. У нас го обвиняват, че е нанесъл щети на държавата, а на Запад го оценяват като успех. През 2002 г. анкета на списание “Юромъни” сред финансисти и инвеститори от цял свят определи Велчев като финансов министър на годината – най-голямото признание за български икономист до момента. Оценката се дължи основно на операциите по външния дълг. В доклад, който министерство на финансите оповести в медиите неотдавна, се казва, че сделката по външния дълг е ощетила държавата с 1 млрд. лв. По повод доклада Синята коалиция през седмицата поиска Милен Велчев да бъде даден на прокурор.

Велчев е 44-годишен, роден е в София, завършил е Висшия икономически институт (сега УНСС) през 1988 г. След това има магистърска степен по бизнес управление в Рочестърския университет в Рочестър, САЩ. През 1995 г. става магистър по финансов инженеринг в Масачузетския технологичен институт (MIT), САЩ. 1994-1995 работи в Кемикъл банк в Ню Йорк, от 1995 до 2001 работи в банка Мерил Линч, Лондон, за последно като вицепрезидент „Развиващи се пазари“.

Включва се в НДСВ през 2001 г. и става финансов министър в правителството на Симеон. Сега има частен бизнес, управлява собствената си консултанска компания “Делта кепитъл”, в която е съдружник с чужди инвеститори.

- Г-н Велчев, отново ви обвиниха, че със сделката си по външния дълг на България сте нанесли вреди на държавата. Доклад на министерство на финансите казва, че щетата е за около 1 млрд. лева. Как ще отговорите на това?

- Вече стана достатъчно ясно, че оценките са не само произволни, но и измислени. В тях се цитира докладът на “Индъстри уоч”, а в самия доклад такава оценка липсва. Нашият екип  показахме с изчисления и презентации, че България не само не е загубила, а напротив, благодарение на редица преки и косвени ефекти държавата е спечелила около 1 млрд. лева, а гражданите, благодарение на по-ниските лихви, са спестили около 200 млн. лева за няколко години след сделката.

- Добре, на какво се дължи все пак, че постоянно от различни страни ви обвиняват за сделката по външния дълг? И предишният финансов министър Орешарски, като стана министър, ви обвини по същия въпрос, дори каза, че загубите от вашите операции са 1,5 млрд. лева?

- Г-н Орешарски беше против тази сделка в самото начало като стана министър, което може да се обясни с някаква ревност, тъй като той е бил зам.-министър на финансите в предходното правителство, преди мен. Когато обаче той беше министър по-нататък, не мога да го обвиня, че спекулира по този начин с темата. Той си даде сметка, че такива сделки по света не се оценяват като последствие, а оценката може да се направи само към момента на сключване на сделката. Не случайно и никой наблюдател на Запад от Калотина не е казал и една лоша дума за тази сделка.

- Но някои политици  у нас смятат, че вие сте направили нещо в интерес на Запада, а не на България?

- Мисля, че времето на конспиративните теории, когато се смяташе, че империалистите от Запад се опитват да ни прецакат, отдавна е минало. На Запад не само банките, които са работили по тази сделка, направиха комплименти за нея. Същата позиция заеха и Международният валутен фонд, и всички специализирани медии…

- Тоест, получава се така - тук смятат, че сте направили “далавера” с външния дълг, а на Запад експертите дават положителни оценки и дори заради тази сделка ви направиха “Финансов министър на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване