02/14/11 17:02
(http://www.klassa.bg/)

Андрей Жулавски и Горан Паскалевич гостуват у нас

За първи път бордът на Европейската филмова академия ЕФА ще направи своя среща в България. Това ще се случи по време на „София филм фест“. Членове на ЕФА ще имат възможност да се срещнат с българската кинообщност и да обсъдят условията за създаване на филми у нас, ще участват в първия ден на „София мийтингс“, а някои от тях ще представят свои емблематични филми пред публиката на „София филм фест“.
Знаменателната фигура на полското и френското кино Анджей Жулавски ще бъде един от специалните гости на феста. Публиката на фестивала ще има възможност да види култовата творба на режисьора „Обладаване”, която през 1981 година впечатлява зрители и критика в Кан и добавя в колекцията на Изабел Аджани награда за най-добра актриса, както и „Сезар” за ролята й във филма.
Анджей Жулавски е роден в Лвов през 1940 година и споделя, че детството му е изпълнено с драматични преживявания, допринесли за необичайния му поглед върху живота. „На 40 години психиката ми беше като на 20-годишен. Може би оттам идва и моят стремеж към драстичност. Той беше израз на протест. Аз и досега предпочитам силната експресия, а не кротките и уютни форми.”
Жулавски често е наричан „мъченик на полското кино” заради трудната му професионална съдба – забрани за излъчване на филмите му и дори спиране на работата по време на снимки. И до ден днешен режисьорът съхранява своята независимост, не прави компромиси с артистичните си възгледи.
Горан Паскалевич пък ще представи лично на специална прожекция една от най-успешните си и провокативни творби „Буре барут”. Филмът е екранизация по едноименната пиеса на Деян Дуковски, а сценаристи освен автора и режисьора са още Филип Давид и Зоран Андрич.
„Буре барут” е взривно преживяване - от първия до последния кадър.” Такова е мнението на публика и критика на множество международни фестивали през 1998 г., когато филмът печели наградите на ФИПРЕССИ във Венеция и на Европейските филмови награди.
Европейската филмова академия е създадена в края на 1988 година, когато за първи път се раздават нейните награди, известни и като европейските „Оскар”-и. Общността избира за свой пръв президент Ингмар Бергман, а поста председател на борда на академията е отреден за Вим Вендерс. През 1996 г. Вендерс е избран за президент, а председател на борда на ЕФА става британският продуцент Ник Пауъл. В момента тази отговорност носи френският продуцент Ив Мармион. Европейската филмова академия обединява 2300 кинопрофесионалисти с една обща цел – съвместна дейност и активно участие в различни инициативи за популяризиране и подпомагане на европейското кино.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване