02/15/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

ВАС: Няма конфликт на интереси при хонорара на Доган

Няма конфликт на интереси при Ахмед Доган по сигнала за получения от него хонорар за консултации по проекта за хидровъзел "Цанков камък". Това постанови вчера петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), като потвърди решението от 18 октомври 2010 г. на тричленния състав на съда. Това решение е окончателно и не подлежи на обжалване. С него се слага край на съдебната сага, започната от парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.
На 30 юли 2010 г. комисията поиска съдът да установи дали депутатът Ахмед Доган е влязъл в конфликт на интереси, ставайки консултант при проектирането на каскадата „Цанков камък“, за което му е заплатен хонорар от близо 2 млн. лева. Според постановлението на ВАС от вчера парламентът ще плати разноските на делото на Ахмед Доган на стойност 300 лв. „Върховният административен съд показа, че в България има независима съдебна система, която не се влияе по никакъв начин от политическите сметки“, коментира вчера Камен Костадинов, зам.-председател на ДПС. „Не съм чак толкова изненадан, колкото разочарован“, коментира ротационният председател на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Валентин Николов, депутат от „Атака“. Според него решението на ВАС е „доста жалко, защото излиза, че всеки един политик в България, било то лице, заемащо публична длъжност, било то шеф на партия, оттук нататък може да получава по подобни договори милиони евро хонорари, без да се притеснява ни най-малко от съдебната система“. Николов обаче е убеден, че парламентарната комисия си е свършила перфектно работата по случая и становището й съвпада с това на Върховната прокуратура и на всички други сериозни магистрати. По думите му, това решение не е добро за България и дори е недопустимо при тези факти и доказателства, които комисията е предоставила на съда. Лично аз вече се убедих, че в съда трябва да има едни много сериозни реформи, добави Николов.
„Ще си позволя да кажа само, че не приемам констатациите на 5-членния състав, които до голяма степен преповтарят тези на 3-членния по отношение на хонорара на лидера на ДПС Ахмед Доган“, коментира депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров, член на комисията за борба с корупцията. Според Гяуров, аргументите на ВАС се основават на извода, че е налице облага, но тя не води до конфликт на интереси, защото не може да повлияе на извършването на задълженията на Доган като депутат.
„С други думи - съдът приема, че преките публични задължения на народния представител се свеждат единствено до натискане на копчетата в пленарната зала. Това е нещо, с което аз не мога да се съглася, и смятам, че абсолютно правилно заведохме това дело и бяхме длъжни да го заведем. Бяхме длъжни да направим този опит“, заяви Гяуров. Попитан, дали не се създава илюзорното усещане, че на всеки може да му се размине, ако нарушава правилата, Гяуров посочи: „Зависи кой е този всеки и зависи кои са правилата. За едрите риби се оказва, че законът не действа”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване