02/15/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Джулио Тремонти в България: За Европа “златната епоха” свърши

Джулио Тремонти. Снимка: лииталиани

На 18 февруари, петък, от 17 часа проф. Джулио Тремонти ще представи книгата си “Страхът и надеждата. Европа: глобалната криза, която се задава, и начинът да я избегнем” (Сиела) в Аулата на Софийския университет. Джулио Тремонти е професор по правни науки в университета в Павия, област Ломбардия. Специалист по данъчно право. Влиза в политиката през 1987 г. от Италианската социалистическа партия, по-късно се присъединява към „Форца Италия” и става финансов министър. Смятан е от колеги и банкери за финансов гений, който е спасил Италия от най-тежките последици на кризата. Предлагаме откъс от книгата в превод на Йордан Василев

В Европа „златната епоха“ завърши. Приключи и приказката за безплатния и перманентен прогрес – приказката за глобализацията – „рогът на изобилието“ на XXI век. Една приказка, която освен всичко останало ни беше разказвана и изключително сладко. Времената, които се задават, са времена на студено желязо.
Цените: цената на стоките, на петрола, цената на парите и цената на хранителните продукти се покачват, вместо да намаляват. Low cost може все още да ви предложи ваканционно пътуване, но не и всекидневния ви пазар. Един полет до Лондон може и да ви струва по-малко от 20 евро, но дневният ви пазар в супермаркета може надхвърли доста повече от 40 евро. Все едно че светът се е преобърнал: Super flow струва по абсурден начин по-малко от ежедневните разходи.

Какво се случи? Случи се това, че за едно историческо мигване, за по-малко от 10 години, структурата и скоростта на развитие на света се промениха. Механизми, чието изграждане при нормални условия би отнело цяла историческа епоха, от няколко десетилетия бяха концентрирани; и впоследствие взривени в един миг.

Както знаем от историята на много други революции, и тази на глобализацията беше подготвена от „илюминати“, стартирана от фанатици, от проповедници, тръгнали с теологична вяра да търсят земния рай. Разбира се, никой не може да спре хода на историята, но някой или нещо – ще видим по-нататък кой и какво – влудяващо пожела да форсира историческите процеси и както в митологията, да отвори „кутията на Пандора“, освобождавайки сили, които вече трудно могат да бъдат контролирани.

И така, една маса от приблизително един милиард души, концентрирана предимно в Азия, прескочи директно от света на „автоконсумацията“ към „консуматорското“, от затворения цикъл на икономиката на селското стопанство – към отворения цикъл на икономиката на „пазара“. Това беше една маса от хора, която доскоро живееше, самозадоволявайки нуждите си, обработвайки земите си и отглеждайки животни, за да се изхранва; това беше една маса от хора, която събираше дърва, за да се топли, и която нямаше „индустрия“. Днес тези хора вече не са изолирани и започват да живеят, да работят и да консумират горе-долу като нас и заедно с нас, като се ползват от това, което ние смятахме за наша изключителна захранваща резерва, а именно – минералите и енергията.

Това е една маса, която още няма парите да си купи автомобил, но може да си купи или мотор, или литър бензин, или литър мляко, или килограм месо. Китайците например през 1985 г. консумираха средно по 20 кг месо годишно, а днес консумацията им достига до 50 кг. И ако броят на млекодайните или месодайни животни в света остава фиксиран, а търсенето на мляко или на месо се увеличава, то тогава и цените не остават същите, а започват да се покачват. Същото се отнася и за фуражите, с които се изхранват животните. И така, лека-полека, изкачвайки се по стълбицата на икономическата скала, този принцип става валиден за почти всички основни продукти за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване