02/15/11 15:03
(http://www.klassa.bg/)

Иван Гранитски посвети стихове на Любомир Левчев

Новата поетична книга на Иван Гранитски „Щерна“ ще бъде представена на 21 февруари от 18 часа в зала 7 на НДК Книгата носи заглавието си от едноименното стихотворение, посветено на Любомир Левчев, което ни въвежда във философията на поетическата сбирка. Съзерцанието минава през „щерната на пустотата”: „Познанието не е вън и вътре в теб/ То е душа на светлината.” Поетът е категоричен: „Ако не искаш да си жаден/ не пий./ Жаждата не утолява.” В поетичната си книга Иван Гранитски „се отправя към едни мирогледни глъбини, които предизвикват нашата логика и ни въвеждат в свят, в който измеренията са съмнителни, бинарните структури са изтрити, точните ориентири са смущаващо размити, сравненията са плашещи. В този свят поетът се чувства „между Да и Не разполовен”, пише в послеслова към книгата проф. Иван Маразов, който прави митологичен анализ на стихосбирката, която освен въвеждащото стихотворение има и три части от по тринайсет поеми. Търсена е не само символиката на числата, авторът обаче е убеден, че „Битието е изпразнено/ от логика”, и осъзнава, че новата реалност, която създава в стиховете си, е форма на „битие на мита”, която само за логиката е Небитие.
Виденията на Иван Гранитски са повече митологични, отколкото митични. Те са родени от „съня на разума” в един свят, който се перчи да е разумен, добър и просветен.
„Щерна” е издадена от издателство „Захарий Стоянов” и отпечатана през месец декември в тираж 713 екземпляра. От тях тринайсет са номерирани като библиофилски с оригинални авторски рисунки от художника Милчо Талев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване