02/15/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Може ли Бахрейн да последва Египет?

Омар аш Шехаби

Демонстрация на шиити в Бахрейн. Снимка: бахрейни тв

Киберактивисти от Бахрейн обявиха деня на Свети Валентин за “ден на гнева” в кралството. На тази дата се навършват също 10 години от референдума, с който бахрейнците одобриха национална харта, обещала нова политическа ера след десетилетия на политически брожения.

Организаторите избраха този ден, за да изтъкнат виждането си, че властите са дезертирали от обещанията в хартата. Следвайки примера на протестиращите в арабския свят, те обявиха, че целта им е да окажат натиск върху властите заради политическите и икономически несправедливости.

Страницата във “Фейсбук”, посветена на деня на гнева, за броени дни набра над 10 000 поддръжници, а декларация от името на Бахрейнската младеж за свобода стана широко популярна в Мрежата.

Властите взеха мерки за предотвратяване на евентуален отзвук от бурните събития в района. Управляващите разговаряли с египетския президент Хосни Мубарак малко след свалянето на Бен Али в Тунис, огласено бе и наливането на неколкостотин милиона долара за субсидиране на хранителния отрасъл. Много интернет-форуми и страници във “Фейсбук” бяха блокирани, а британското посолство отправи предупреждение към британските граждани във връзка с 14 февруари.

С територия, близка до тази на Малта, и население, наброяващо едва половин милион души, Бахрейн обикновено не е център на внимание в арабския свят. Регионалното му значение обаче надхвърля скромните размери на кралството. Бивша британска колония, то е само на 15 минути път от Саудитска Арабия, а иранските претенции над острова датират от векове.

Наситеното му със събития минало го превръща в една от най-политически активните страни в района, а развоят на събитията на острова се разглежда като предвестник на промените в държавите от Персийския залив.

Хиляди хора участват в редовни политически митинги по въпроси от най-различно естество - от безработицата до палестинската солидарност, а познавачи се шегуват, че Бахрейн държи световния рекорд по демонстрации на глава от населението.
Политическата обстановка “ври на бавен огън” от миналото лято.

Малко преди парламентарните избори властите взеха крути мерки срещу онези, които обвиняваха в съпричастност към заговор за сваляне на режима и планиране на терористични актове. Броят на задържаните достигна 300, а твърденията, че са използвани мъчения, станаха многобройни.

Да добавим към това и коктейл от различни недоволства, изразявани все по-настойчиво през изминалото десетилетие, и анализаторите започват да се чудят дали Бахрейн няма да е първата страна в Персийския залив, в която ще избухнат протести като тези в Тунис и Египет.

Мнозина се оплакват, че облагите от петролния бум през последните десет години не са достигнали всички нива в социалната верига, а бедните все по-остро усещат “захапката” на растящата инфлация. Експроприирането на държавна земя и крайбрежни територии, струващи милиарди долари, за частни ползи създаде особено голямо напрежение - обвиненията бяха насочени към лица на високо в стълбицата на властта.

Над една десета от територията на острова е отвоювана от морето, а преобладаваща част от нея отива за частно предприемачество.

Безбройни са обвиненията, че правителството е “внесло” стотици хиляди внимателно подбрани чужденци, осигурявайки им гражданство по бързата процедура, за да промени демографския състав на населението. Повечето от тези хора работят в силите за сигурност, което засилва усещането, че са привлечени да обуздават местното население.

Стана модно да се заявява, че Тунис (а сега и Египет) са “различни” и “единствени”, но много от недоволствата, изразени в двете страни, намират широк отзвук в Бахрейн.

Мнозина са на мнение, че сегашната политическа структура е козметична фасада, предназначена да създава илюзията за демокрация в система, която не представлява народа. Официално признатите политически партии, главно ислямистки и леви групировки, все по-често биват смятани за неадекватни и неотговарящи на исканията на народа. Разочарованието както от съществуващата политическа структура, така и от признатите партии е осезаемо.

Има обаче ...

Публикувана на 02/15/11 22:15 http://e-vestnik.bg/11077/mozhe-li-bahreyn-da-posledva-egipet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване