02/15/11 00:06
(http://www.klassa.bg/)

Транспортното министерство се заема с далаверите в морското обучение

„Класа“

Огромен процент изпитни двойки бе получен на изпитната сесия за придобиване на корабоводителски правоспособности във Варна през изминалата седмица. Причината бе внезапната проверка на ИА „Морска администрация“ (ИАМА) по сигнал на в.“Класа“ за конфликт на интереси и течове на информация. Двама от членовете на изпитната комисия бяха извадени от състава й и ще бъдат пенсионирани, информира шефът на ИАМА Сергей Църнаклийски. Това са началникът на сектор „Квалификация и регистрация на морските лица“ в регионалната дирекция на ИА „Морска администрация“ (ИАМА) Александър Първанов и заместникът му Костадин Стойков, за чиито конфликти на интереси „Класа“ написа в броя си от 7 февруари т. г . Изпитните тестове и задачи бяха сменени в последния момент, а Църнаклийски пристигна лично във Варна, за да присъства на изпита. В края на изпитната сесия двойки бяха получили 100 % от кандидатите за вахтен помощник-капитан и около 75% от кандидатите за старши помощник-капитан, като имаше и кандидати, които въобще не се явиха. „Няма да позволя повече изтичане на информация за изпитите и ще бъда безкомпромисен към виновните“, категоричен бе Църнаклийски.

ИАМА подготвя радикални промени

ИАМА предвижда радикални промени в допълнителната квалификация на морските лица. Причината е тоталната ерозия на следдипломното морско образование в последните 10 години. С разпореждане на министъра на МТИТС от януари 2010 г. е сформирана работна група и даден ход на този процес, но реално върху промените в Наредбата за компетентност на морските лица в Република България се работи активно едва в последните месеци. В съществуващия в момента вариант на наредбата, наследен от предишното ръководство на транспортното министерство, не са определени стандартите, на които трябва да отговарят симулаторите, тренажорите, полигоните и пр. учебна материална база на лицензираните центрове за подготовка. Това практически дава възможност да се ползват като тренажори дори и компютърни игри, а като полигони – каквито и да са съоръжения, наети под наем. В. „Класа“ показа с нагледен пример – противопожарният полигон в гр. Девня, който бе деклариран, че се ползва под наем от ТУ Варна, а реално се оказа, че е полуразрушен, с ръждясали съоръжения и негоден за използване за целите на морската пожарна подготовка. Изискванията за контрол от страна на ИАМА са силно ограничени и на практика масово се провеждат курсове под изискуемите стандарти на международната конвенция за продължителност, учебен материал и база. Тези текстове в наредбата даваха възможност за фиктивно обучение, което на друг език означава купуване на сертификат без знания.
Пред „Класа“ в края на август м.г. директорът на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ (ИАМА) Сергей Църнаклийски прогнозира, че промените в наредбата ще бъдат готови през октомври. Въпреки това те и досега не са факт. Очаква се новата наредба да бъде готова в близките два месеца, като в нея се завишат значително изискванията към обучението. Най-вероятно в нея ще залегне изискването учебните центрове да разполагат със собствена материална база. Това, от една страна, ще завиши отговорността на добре организираните центрове за подготовка, а от друг, ще охлади амбициите на търсещите бързи печалби.

Морският бизнес губи доверие в следдипломната квалификационна подготовка

Морският бизнес губи доверие в предлаганата професионална морска подготовка от някои от сега действащите български морски учебни центрове, показа проверка на „Класа“. Както по-рано писахме, част от чуждите корабособственици също са започнали директно да отказват да признават издаваните свидетелства, заверени от ИА „Морска администрация“ (ИАМА). Неприятната ситуация бе призната и от Сергей Църнаклийски по време на четвъртото редовно заседание на Консултативния съвет по въпросите на водния транспорт, което се проведе в края на декември във Варна. Според Църнаклийски, цитиран от сайта maritime.bg, при реализацията на тези кадри има изключително слабо представяне както пред администрацията, така и пред корабособствениците.
„Определено в последните години качеството на обучение в следдипломната квалификация се влоши много“, коментира пред „Класа“ кап. Продан Раданов, управител на варненския клон на международната компания за набиране на морски кадри „Зодиак“. Според него е изключително важна ролята на държавата. „Разбиването на това обучение по множество центрове би било полезно единствено, ако администрацията има необходимия ресурс за постоянен контрол върху качеството на провежданите курсове“, обясни кап. Раданов. „Разбира се, трябва да споменем, че има и учебни центрове като БМКЦ и ВВМУ, които имат необходимата база и са запазили доброто ниво на обучение през годините“, отбеляза той.
„Съществуват тенденции за понижаване на нивото на подготовката на завършилите квалификационни курсове. Задължение на Морска администрация обаче е да контролира качеството на подготовката на обучаемите“, обясни пред „Класа“, кап. Марин Петров, секретар на Българската асоциация на корабопритежателите. По думите му ИАМА трябва да осигури както нормативна база, така и достатъчно човешки ресурс за контрол върху обучението.
„Трябва да се направи цялостна проверка на учебната база на всички центрове, да се уеднаквят учебните им програми и да се поставят еднакви и по-високи критерии“, коментира за „Класа“ председателят на Българската морска камара кап. Богдан Богданов. Според него е абсолютно задължително да се въведе компютърна тестова система на изпитване.
Както вече „Класа” писа, ИАМА по идея на министъра на МТИТС възнамерява да въведе онлайн телеконтрол на провежданите занятия и вътрешни изпити в курсовете със запис за архив, както и провеждане на перманентна изпитна сесия пред комисия, назначена със министерска заповед. С помощта на техниката ще се спести инспекторски ресурс и ще се засили контролът върху тази дейност, както стана при шофьорските курсове. Сергей Църнаклийски обясни пред „Класа“, че такива оборудвани кабинети ще бъдат изградени веднага след като администрацията получи одобрение на капиталовите си разходи, като за тях има планирани средства.

Държавата прави дъмпинг на себе си

Междувременно „Класа” се натъкна на противоречие, което би заинтересувало министрите Александър Цветков и Симеон Дянков. Основната част от държавните учебни заведения, участници в морската квалификационна дейност са бюджетни институции от системата на образованието. Само едно от тях – БМКЦ, е търговско дружество. Бюджетните на практика ползват ресурс от бюджета за да извършват дейност, приходите от която се разпределят основно като хонорари. Това им осигурява възможността да работят на дъмпингови цени с което отнемат курсисти, т.е. приходи от единственото търговско дружество, собственост на държавата в лицето на МТИТС, което пък от своя страна води до по-малко дивиденти за принципала и по-малко данъци в бюджета. Отделно се създават условия за нелоялна конкуренция и към частните учебни центрове, които се принуждават да понижават качеството на обучение за сметка на цената на курсовете.
Като краен резултат се получава ниска степен на подготовка и падане „цената” на българските морски кадри на световния пазар. За да се коригират недостатъците трябва малко политическа воля за да стане реалност и да се сложи ред и в тази дейност.
Разбира се, има и недоволни от подготвяните промени. Като декана на факултета по морски науки и екология в ТУ-Варна Анастас Крушев, когото „Класа“ уличи в използване на базата на института за часпром чрез фирмата на жена си. Въпреки съпротивата обаче, този път изглежда транспортното министерство е решило да въведе еднакви правила за всички.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване