02/15/11 15:04
(http://www.klassa.bg/)

Фолкер Шльондорф раздава автографи

Легендарният немски режисьор Фолкер Шльондорф ще бъде специален гост на „София филм фест“, като визитата му е организирана в партньорство с издателство „Колибри” и Гьоте институт.
Създал 38 филма в кариерата си до момента, донесли му 26 награди и 14 номинации, Фолкер Шльондорф е един от най-продуктивните европейски режисьори, известен с творбите си на няколко поколения киномани по цял свят. У нас той ще представи книгата си „Светлина, сянка и движение. Моят живот и моите филми”, която излиза като част от поредицата „Амаркорд” на издателство „Колибри”, и режисьорската версия на шедьовъра му „Тенекиеният барабан”, представена за първи път в Кан през 2009 г.
Носителят на „Оскар”, отличеният със „Златна палма”, един от бащите на „новото немско кино” Фолкер Шльондорф разказва с нежност за другите и безмилостно за себе си. Първата му любов са книгите. Втората – филмите. Жените? Те са повод за полети във висините и за дълбоки житейски кризи. Как се работи с Бриджит Бардо и Жан Моро, с Дъстин Хофман и Ален Делон, как се екранизират текстове на Артър Милър, Гюнтер Грас и Макс Фриш – Шльондорф не спестява нелицеприятните подробности и не се смущава да свали шапка пред величието. „Светлина, сянка и движение” почва пътя си от София, за да ни отведе до интернат на йезуитите във Франция, бохемата на Париж, революционния Мюнхен от 68-а, разрушения Бейрут, полската „Солидарност”, никога незаспиващия Ню Йорк, парещото слънце на Калифорния, необятен Казахстан… Живот, отдаден на киното и сам достоен за филм. Емблематичната и може би най-гениална творба сред филмите на Шльондорф е „Тенекиеният барабан” (1979), който ще бъде показан в неговата режисьорска версия в програмата на 15-ия „София филм фест“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване