02/16/11 17:32
(http://www.klassa.bg/)

Bank of England потуши очакванията за вдигане на лихвите

Георги Иванов
ИП „БенчМарк Финанс” АД

След доброто си представяне по време на първите две сесии от работната седмица вчера британският паунд поевтиня значително спрямо щатския долар и повечето от останалите основни валути вследствие от изнесения от Bank of England инфлационен доклад. Противно на очакванията монетарната институция понижи очакванията си за ръст на икономиката през настоящата година заради спада в активността през последното тримесечие на 2010 година. В същото време спекулациите, че Bank of England ще предприеме скорошно увеличение на основната си лихва, също претърпяха сериозен удар, след като според президента на банката Мервин Кинг инфлацията на Острова ще спадне през второто полугодие на годината, когато ръководителят на институцията очаква консолидация в цените на енергийните суровини.
Имайки предвид, че една от основните цели на Bank of England е балансиране на икономическия растеж и инфлацията, то най-вероятно банката ще заеме изчаквателна позиция, преди да предприеме вдигане на лихвите от текущото им рекордно дъно. За това обаче ще е необходима серия от позитивни макроикономически новини, които да подкрепят подобна стъпка от страна на монетарната институция.
Подобна серия може да започне още днес, когато ще бъдат обявени данните за продажбите на дребно през януари. След като декемврийските стойности на индикатора разочароваха, цифрите от първия месец на настоящата година ще придобият още по-голямо значение и същевременно могат да окажат посоката на движение на паунда през следващите няколко сесии.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване