02/16/11 16:42
(http://www.klassa.bg/)

Беглец излъгал за биологическите оръжия на Саддам

Иракският инженер, чиито твърдения, че Багдад разполага с биологични оръжия, бяха използвани като аргумент за американската инвазия в Ирак през 2003 г., призна, че е излъгал, съобщи „Гардиън“. Така той искал да помогне за свалянето на Саддам Хюсеин.
Рафик Ахмед Алуан ал Джанаби бе наречен от германското и американското разузнаване с псевдонима Кървбол (дъгово хвърляне в бейзбола, а на жаргон – хитрост). Той бе казал пред германските тайни служби, че Ирак има мобилни станции с биологично оръжие и тайни заводи за произвеждането му. Дори и след като се отрекъл от показанията си заради различната версия на друг източник, германското разузнаване продължило да смята историята му за достоверна. Фалшивите показания послужиха за основата на ключовото обръщение на бившия американски държавен секретар Колин Пауъл пред ООН на 5 февруари 2003 г. Иракчанинът отрича да е излъгал с цел да получи убежище в Германия през 2000 г. „Имах шанса да измисля нещо, което да свали режима. Аз и синовете ми сме горди, че станахме причината за иракската демокрация“, каза Джанаби.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване