02/16/11 00:06
(http://www.klassa.bg/)

България е против плана на Берлин и Париж за данъчна унификация

Диана Йосифова
diana.iossifova@klassa.bg
Валентин Георгиев
valentin.georgiev@klassa.bg

Уеднаквяването на данъците в ЕС не е добра икономическа и финансова политика, затова България ще бъде твърдо против тази идея. Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков при пристигането си в Брюксел за срещата на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). Така страната ни се обявява против един от основните елементи в т.нар. Пакт за конкурентоспособност на Германия и Франция, представен в началото на месеца. Той включва няколко основни мерки, сред които повишаване на възрастта за пенсиониране, премахване на индексацията на заплатите в зависимост от инфлацията, лимити върху размера на националните дългове, които да бъдат законово регламентирани в страните членки, и хармонизация на данъчната база за изчисляване на корпоративните данъци. Припомняме, че през миналата седмица на лекция пред студенти Симеон Дянков заяви: „Правителството на България е против обща европейска данъчна политика, но в тази си позиция не е сама, в нашия лагер, макар и малцинство, е например Великобритания.“
Сред противниците на идеята за уеднаквяване на данъците официално се обявиха още Кипър и Ирландия. Полският премиер Доналд Туск дори предупреди за опасност от разделение на Европа, тъй като планът ще важи единствено за страните от еврозоната. Според неофициално изявление, цитирано от „Ройтерс“, финансовите министри ще се съгласят с някои от идеите на Париж и Берлин. Окончателното споразумение обаче се очаква на срещата на евролидерите на 24 и 25 март.
Евродепутатът Ивайло Калфин призова България да приеме друга идея, лансирана от Германия и Франция чрез въпросния пакт - за взаимно признаване на дипломите и професионалните квалификации, за да бъде насърчено свободното движение на хора.
Икономистът и програмен директор в Центъра за либерални стратегии Георги Ганев защити пред „Класа“ позицията на финансовия министър. „От счетоводна гледна точка, т.е. от позицията за правене на бизнес, е по-удачно да има единни правила за изчисляване на данъчната основа, на която се плаща корпоративният данък. Но категорично смятам, че не трябва да има уеднаквяване на данъчните ставки. Проблемът е, че синхронизацията на правила според някои неминуемо ще доведе и до натиск за уеднаквяване на самите ставки. Но от гледна точка на България позицията на Симеон Дянков е напълно разбираема. Ние имаме една от най-ниските ставки, можем само да загубим от уеднаквяването“, обясни експертът.
Унифицирането на данъчните ставки в Европа би било вредно за България, потвърди и бившият финансов министър Милен Велчев, цитиран от БТА. Според него бизнесът би бил облекчен да работи в цяла Европа по едни и същи правила, във всички държави да се признават едни и същи разходи, но подобна мярка не е полезна за България, ако се смята като първа стъпка към унифициране на данъчните ставки.
"Можем да тръгнем към еврозоната още щом покажем, че нашият дефицит е под 3% след края на второто или третото тримесечие. За мен е много по-важен пактът за финансова стабилност“, посочи още Симеон Дянков на срещата на ЕКОФИН. Той не уточни колко ще бъде националната вноска за участие в Европейския механизъм за стабилност, който също бе сред горещите теми на срещата в Брюксел. Дянков запозна колегите си и с предложения от самия него пакт за финансова стабилност, свързан с промени в конституцията у нас. В него се поставя лимит на преразпределителната роля на държавата, на бюджетния дефицит като процент от БВП и преките данъци да се променят само с две трети мнозинство в парламента.
Както се и очакваше, ЕКОФИН потвърди констатациите на Европейската комисия за прекратяване на процедурата по свръхдефицит срещу България. Според информация на Министерство на финансите съветът е отчел, че българските власти са предотвратили влошаване на бюджетното салдо през 2010 г. и са предприели подходящи мерки за фискална консолидация в бюджета за 2011 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване