02/16/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

Големите заеми за жилища отбелязват ръст през януари

Големите кредити за покупка на жилище са отбелязали ръст през януари, сочи анализ на „КредитЦентър“. През 2010 г. изгодни предложения за покупка на имот е имало във всички сегменти на пазара. Това е карало купувачите да мислят, че цените ще продължат да падат. През последните 2 месеца на миналата година обаче продавачите показаха твърдост по отношение на цените и те се стабилизираха в средния сегмент на жилищата, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „КредитЦентър“.
Най-голямото разминаване между търсене и предлагане се е запазило за високия ценови сегмент. Луксозните имоти, които се предлагат за повече от 100 хил. евро, все още намират бавно и трудно купувачи. Желаещите за подобен тип жилище търсят притиснат продавач. Именно такива сделки са причината за растящия брой кредити над 70 хил. евро, допълва експертът. Тенденцията ще се запази непроменена и през цялата 2011 г. От началото на 2011 г. банките освен че продължават да улесняват условията по кредити, предлагат удължен период на промоциите, допълнителни екстри и бонуси, за да привлекат и тези, които все още се колебаят.
Средният размер на изтеглените ипотечни заеми у нас е бил 35 650 евро за януари, като 96% от кредитите са били изтеглени в евро. В София средните стойности са били около 42 хил. евро, за Варна - 33 650 евро, в Бургас и Пловдив – съответно 26 320 и 23 350. Най-активни в тегленето на заеми за покупка на жилище остават лицата на възраст между 26 и 35 години. Те са били над 64% от получателите на ипотечни кредити. Над два пъти се е увеличил и броят на хората под 26 години, ползващи тези услуги през януари, в сравнение с цялата 2010 г. Те са над 13,5% от общия брой потребители. По отношение на размера на кредитите - над половината от получателите са взели от банките суми между 10 хил. евро и 30 хил. евро. Под една трета са ползвали заем от 30 хил. евро до 50 хил. евро. Делът на кредитите между 50 хил. евро и 70 хил. евро е едва 9,3%.


Близо две трети от незаетите офис площи се намират в едва 20 сгради

Около 63% от общото количество незаети офис площи в София са концентрирани в едва 20 сгради според анализ на Colliers International. Средният размер на свободното пространство в тези нови постройки достига до 85%. Ако се изключи ефектът от тях, нивата на свободните площи в София биха били около 11,5%, а не както е в момента - над една четвърт. Офис сградите със сериозни недостатъци като лоша инфраструктура, неефективен дизайн, локация и др., ще преодоляват трудностите много по-бавно, особено на фона на нарастващото предлагане, коментира Антон Славчев, мениджър „Офиси и бизнес паркове“ в Colliers International.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване