02/16/11 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Медведев разчита на Италия да пласира руския "Суперджет"

Галина Белева
galina.beleva@klassa.bg

Руският президент Дмитрий Медведев търси подкрепата на италианския премиер Силвио Берлускони за сътрудничество в популяризирането на руския „Суперджет“ в Италия и в енергийни проекти с визитата си в Рим, която започна вчера, съобщи „Блумбърг“.
Двудневното посещение на Медведев се очаква да бъде съсредоточено върху енергийното сътрудничество, което осигурява 90% от износа на Русия за Италия, каза президентският помощник по международните въпроси Сергей Приходко. Освен това Москва разчита на Рим да представи самолета „Суперджет“ на нови клиенти, включително Alitalia, добави Приходко.
„Надяваме се, че Alitalia не е изгубила интерес към този самолет и че той ще нарасне, след като приключи процедурата по сертифициране“, каза президентският помощник.
По време на визитата на Медведев „Газпромнефт“ се очаква да подпише споразумение за влизане в проекта Elephant в Либия на италианската Eni. “Газпром“ планира да купи 33,3-процентен дял в проекта, което е половината от дела на Eni, за 163 млн. долара. Петролните ресурси в проекта се оценяват на 212 милиона тона.
Изпълнителните директори на „Газпром“ Алексей Милер и на Eni Паоло Скарони ще обсъдят напредъка по проекта за газопровода „Южен поток“.
Руската банка за развитие Внешекономбанк ще подпише споразумение за сътрудничество с италианския държавен кредитор Cassa Depositi & Prestiti.
Русия и Италия ще подпишат и споразумение за транзит на оръжия, муниции и въоръжени сили през руското въздушно пространство за Афганистан, каза Приходко.
Първата среща на Медведев вчера бе с президента Джорджо Наполитано. Според италианските медии поводът за визитата на руския президент е откриването на Годината на руската култура и език в Италия. Руските медии също акцентират върху това събитие, което ще включва повече от 500 културни прояви в двете страни. В руската делегация е и външният министър Сергей Лавров, който ще обсъди с италианския си колега Франко Фратини европейската сигурност, Афганистан и Близкия изток.
Днес Медведев и съпругата му Светлана ще бъдат приети от папа Бенедикт XVI.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване