02/17/11 00:02
(http://www.klassa.bg/)

Yahoo търси взаимодействие с платформата на Facebook

Yahoo Inc. гледаше доскоро на социалната мрежа Facebook, като на основен съперник сред играчите, който открадна вниманието на потребителите и завзе основен дял от онлайн рекламния пазар.
Сега интернет компанията преосмисля своята стратегия, като дефинира новата посока така: „Ако не можеш да победиш някого, присъедини се към него“.
Според вицепрезидента Майк Кернс, Yahoo възприема конкурента си като на партньор, защото социалната платформа има чудесни възможности да разпространява и съдържанието на търсачката в името на обогатяване на продуктите за потребителите.
След дълги години на развитие на своите услуги в остра конкуренция със останалите сайтове и мрежи най-известният интернет портал през последните месеци приобщи своите най-големи конкуренти, като въведе инструменти-отправки, за да помогне на потребителите си да споделят материали от информационното съдържание на Yahoo в контактите си в социалната мрежа Facebook. Така бе обхваната огромната чужда база от посетители и се откри възможност да се възвърнат високите стойности на трафика обратно към търсачката.
От противниковия лагер обявиха, че също запазват партньорските отношения към основния си конкурент. "Нашите интереси са съгласувани, за да могат хората да се свързват и да споделят съдържание със своите приятели от където и да са в мрежата", обявиха от централата на Facebook.
За Yahoo компанията със седалище Силиконовата долина в Калифорния един от най-големите проблеми, който установи изследване на comScore – лидер в интернет маркетинговите проучвания, е именно спадът с около 10% на потребителите.
„Приятелското отношение към противника е част от стратегията ни“, коментира Дейвид Карнстедт, шеф на онлайн маркетинговия департамент на Yahoo. Той признава, че рекламният бизнес на Facebook е голям и нараства бързо, в повечето случаи за сметка на неговата компания.
Карол Барц - главен изпълнителен директор на търсачката, наскоро призова Facebook към честно състезание въпреки ясните индикации за разместване на пазара на онлайн рекламите, който достигна почти $ 9,0 милиарда през 2010 година.
Изследване на eMarketer отчита, че за 2010 г. Yahoo запазва първата си позиция с 16,2% пазарен дял. Все пак това е спад в сравнение със завоюваните 16,5% през 2009 г. Второто място е за Facebook, който отбелязва ръст на пазарния си дял – 13,6% за тази година спрямо 7,3% за предходната.
Междувременно друг играч - Google Inc, вече инвестира в проект за развитие на социална мрежа, която да съперничи на Facebook.
ComScore, която следи стриктно поведението на онлайн потребителите, обяви, че през януари 171 милиона американски интернет потребители са гледали видеосъдържание в мрежата за над 14 часа дневно. Общият брой на интернет аудиторията в САЩ е почти 4,9 милиарда за януари.
Заради гледането на видеосъдържанието в YouTube.com , Google води в класацията за сайт с най-добро онлайн съдържание заради своите 144,100 млн. уникални потребители. На второ място с 51 милиона посетители е видеосайтът за музика VEVO, който е джойнт венчър между Sony Music Entertainment , Universal Music Group и Абу Даби медия, предоставящи лицензирано съдържание на EMI.
Yahoo остава на трета позиция с 48,7 милиона зрители.
Американците са гледали повече от 4,3 милиарда видеопродукта през януари, а сайтът Hulu, който предлага тв предавания и филми от NBC,Fox и ABC, генерира най-голям брой рекламни импресии - близо 1,1 милиарда.
В интернет импресията е аналог на понятията “излъчване” или “публикация” в традиционните медии, а близо 80% от рекламите в САЩ се остойностяват именно на основата на тази схема.
Според comScore, времето, прекарано за гледане на видеореклама, възлиза на 1,7 милиарда минути през месец януари, а най-високо то е при Hulu стрийминга с продължителност от 434 милиона минути. Видеорекламите в САЩ достигат до 45% от населението на САЩ средно 32 пъти в месеца.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване