02/17/11 17:51
(http://www.klassa.bg/)

„Бургас–Александруполис“ остава в изчаквателна позиция

Проектът за петролопровода „Бургас–Александруполис“ продължава да съществува, но и продължава да не мърда от мъртвата точка, в която се намира. С това заключение може да се охарактеризира срещата на шефовете по проекта вчера в Рим. И отново страните продължават да чакат екологичната оценка за проекта, след която България най-сетне трябва да вземе някакво решение по проблема.
Забавянето на проекта е факт, както и нашата вноска в компанията собственик. Остава неясно кога ще бъде платена тази сума, която набъбва с всяка изминала година. До момента Русия ни заплашва, че ще ни съди единствено за забавянето на АЕЦ „Белене“. Но нищо чудно скоро Москва да заговори и за пропуснатите ползи от „Бургас–Александруполис“, защото цената на петрола в света продължава да се покачва, което прави все по-изгодно строителството на тръбата.
А от забавянето на проекта една страна със сигурност има най-много изгода и това е Турция. Причината е, че забавянето на българо-гръцката тръба може да послужи като катализатор за ускоряване на турския проект „Самсун–Джейхан“. При две тръби обаче изниква и въпросът, дали ще има достатъчно суровина, с която да се оправдае съществуването им, което е и големият проблем пред тяхната реализация.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване