02/17/11 17:44
(http://www.klassa.bg/)

Никой не се отказа от петролопровода, чака се екооценката

Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg

Строителството на петролопровода „Бургас-Александруполис“ продължава и никоя страна не се е отказала от строежа на тръбата, заявиха вчера за „Класа“ от финансовото министерство, което представлява България в проекта. Оттам поясниха, че заседанието на надзорния съвет на компанията „Транс Болкан Пайплайн“, което се проведе в Рим вчера, е протекло нормално. Русия и Гърция отново са проявили разбиране и ще изчакат да бъде внесена екологичната оценка за проекта в Министерството на околната среда и водите.
Очаква се пренаписаният ОВОС да бъде внесен за разглеждане до края на февруари, след което трябва да се определи срок за обществено обсъждане на проекта. Първият доклад за екооценката бе върнат за доразглеждане след искането на българското правителство да се представи план за разтоварване на нефта на пристанище „Росенец“.
На срещата не са били обсъждани финансови аспекти. Българската страна е признала, че дължи за вноски 7,3 млн. евро на компанията. Парите ще бъдат дадени, след като има повече яснота около проекта, уточниха от МФ.
За работата на консултантите на проекта – немската фирма ILF, до момента от ТБП са платили около 15 млн. евро. В тази сума са включени и парите за ОВОС-а, обясни пред „Класа“ бившият шеф на българския клон на фирмата Пламен Русев. Подизпълнител при изготвянето на екооценката е българската компания „ГеоМарин“.
Русев прогнозира, че ако България и Гърция продължават да не плащат, то Русия до няколко месеца ще прекрати финансирането на петролопровода. Москва е мажоритарен собственик в проекта чрез компаниите „Транснефт“, „Газпром нефт“ и „Роснефт“. България и Гърция си поделят по 24,5% от проекта.
Едва ли някоя от страните ще се откаже от петролопровода, прогнозира пред БНР Валентин Кънев, председател на Балканската и Черноморската петролна асоциация. Според него за момента няма непосредствена необходимост от построяване на нефтопровода в близката година. Реализацията на тръбата е свързана с разширението на петролопровода "Тенгиз-Новоросийск", което трябва да е реализирано до 2014 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване