02/17/11 16:09
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът ограничава разходите и следи за дисциплината

Антоний Гълъбов, политолог

Решението на депутатите да замразят заплатите си до края на годината е жест, който не би могъл да повлияе върху общото доверие и авторитета на Народното събрание. От друга страна, трябва да се отбележи, че при сегашното ръководство на НС се наблюдават последователни усилия за ограничаване на разходите и за по-голяма дисциплина. Не бива да забравяме финансовата подкрепа на парламента за Софийския университет в края на миналата година. Както и факта, че НС дълго време беше единствената институция, която реално застана зад нуждите и проблемите, които трябваше да решава най-старото висше училище у нас. Струва ми се, че ако тази политика продължи и подобен тип действия се превърнат в норма на поведение, рано или късно ще се отрази върху рейтинга на парламента.
Действието на депутатите е политически жест и тук не става дума за това, какво количество пари ще бъдат спестени и къде ще отидат те. Въпрос на политически жест и на политически морал е да бъде изразявана солидарност с нарастващия брой на хората, които изпитват сериозни затруднения или са силно притеснени от загуба на работното място. Така че в това отношение обвинението на опозицията в популизъм не е добър стил. Този жест би могъл да бъде територия на политическо съгласие, а не на партийна конфронтация. И би било добре, ако е така.
Тъй като съществуват напрежения, които са извън темата за замразените заплати, всеки конкретен повод, включително и този, отваря възможност за подобен тип конфронтация, на каквато станахме свидетели при дебатите. Това е така, защото има голям политически проблем, който остава недостатъчно ясно очертан и артикулиран. Което пък поражда необходимостта при всяка тема да се търси възможност той да се изговори. Всъщност големият проблем, темата на сериозния политически конфликт, е в каква посока ще бъде тласнато управлението на страната през следващите месеци. Тъй като от началото на годината видяхме много ясно очертаваща се заявка управлението да бъде насочено в една посока на развитие, основният политически конфликт е този, какъв вид управление ще имаме и в каква насока ще се развива управлението на ГЕРБ. Точно затова и всяка конкретна тема и повод се използва за разграничаване на позиции за заемане на гледна точка спрямо големия конфликт.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване