02/17/11 17:54
(http://www.klassa.bg/)

Федералният резерв е разцепен относно стимулите

„Блумбърг“

Миналия месец представителите на Федералния резерв бяха разделени по въпроса, дали все по-честите признаци за възстановяване на американската икономика означават, че рекордно високите стимули трябва да се намалят, макар че изразиха и разочарованието си от ръста на заетостта.
Неколцина от 11-те членове, които участваха в гласуването, са заявили, че „допълнителните данни, сочещи сравнително стабилно възстановяване“, може да означават, че трябва да се въведат промени в програмата за покупка на облигации, стана ясно от протокола на срещата на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) от 25 и 26 януари. „Други са посочили, че перспективите вероятно няма да се променят достатъчно, за да има основания да се извършат корекции на програмата преди нейното приключване“, информират от Фед.

Опасения за рисковете

Членовете на FOMC искат срокът на програмата за покупки на съкровищни облигации на стойност $600 млрд. да изтече, за да имат време да се опитат да постигнат мандата си за пълна заетост, макар да приветстват последните, надхвърлящи очакванията, данни. Малка част от тях изразяват опасения относно рисковете от количествените улеснения, заяви Дейна Сапорта, икономист в отдела в Ню Йорк на Credit Suisse Group AG. „Като цяло във FOMC цари консенсус по въпроса, че положението е по-добро, но не достатъчно добро, особено що се отнася до развитията на пазара за нови работни места“, смята Сапорта.
Доходността по десетгодишните правителствени облигации вече се е повишила, след като достигна най-ниското си ниво от повече от седмица, и от Фед смятат, че възстановяването се „стабилизира“, пише в протокола от срещата. Доходността се е повишила с 2 базисни пункта (0,02%) и е достигнала 3,62% в 17:02 ч в Ню Йорк. Индексът Standard & Poor's 500 се е повишил с 0,6% и е достигнал 1336,32 пункта.
Членовете на FOMC са изразили „разочарованието си от темпа и непостоянството на напредъка на трудовия пазар“, показва протоколът.

Прогнози за ръст

По време на срещата отговорните представители са повишили прогнозите си за икономическия ръст през тази година и са направили много дребни корекции в прогнозите си за ръста след 2011 г. и в тези за безработицата и за инфлацията. Председателят на Фед Бен Бернанке заяви този месец, че се стреми да намали 9-процентната безработица, като създаде условия за навлизането в „стабилен период на разкриване на повече работни места“.
Средната безработица в Съединените щати ще достигне 8,8–9% през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо прогнозите от ноември за 8,9–9,1%, предвиждат членовете на Фед. За четвъртото тримесечие на 2012 г. средният ръст на безработицата ще падне до 7,6–8,1% спрямо предишните прогнози за 7,7–8,2%.
Прогнозите се основаваха на предварителни изчисления, преди Министерството на труда да съобщи на 4 февруари, че ръстът на безработицата е паднал неочаквано от 9,4% през декември до 9% през януари. Работодателите са назначили 36 000 служители миналия месец, което е най-малкият брой от септември насам, тъй като лошата зима намали средствата за заплати.

Разходите на домакинствата

Централните банкери предвиждат коригиран спрямо инфлацията ръст на брутния вътрешен продукт между 3,4% и 3,9% (при ноемврийски прогнози в диапазона 3–3,6%), опирайки се на активизираното потребление на домакинствата и окуражаващите икономически данни напоследък.
Подкрепата за втората порция количествено улеснение е била единодушна според протокола от събранието. Редица членове на FOMC „не са били убедени в икономическите ефекти на програмата за закупуване на активи, но сметнали за неподходящо да внасят промени на този етап“.
Представителят на Федералната резервна банка в Ню Йорк Брайън Сак, отговарящ за закупуването на облигации от Фед, e заявил пред членовете на комисията, че ще е нужен темп от около $80 млрд. месечно, за да бъде достигната оставащата сума от $433 млрд., при първоначално изчислена стъпка от $75 млрд.
Централните банкери могат да решат да удължат срока на програмата и да разтеглят усвояването на сумата в продължение на още няколко месеца, казва Том Порчели, главен икономист за САЩ в RBC Capital Markets Corp. в Ню Йорк.

Реинвестирането продължава

След това ще поддържат стабилно портфолио, като реинвестират постъпленията от достигналите падеж ценни книжа, казва Порчели. Към края на тази година централните банкери ще предприемат първата стъпка по затягане на политиката, като прекратят покупките и оставят баланса да се свие, допълва той.
„Спирането на процеса е фактическо затягане“, така специалистът коментира реинвестирането, което Фед започна миналия август.
Следващата среща на FOMC е на 15 март във Вашингтон. На декемврийското заседание някои от участниците подсказаха, че „няма лесно да предприемат промени в програмата“ за т. нар. количествено улеснение.
Много представители на Фед очакват, че до пет или шест години икономиката ще се върне към по-дългосрочните си равнища на разрастване, безработица и инфлация. „Част от участниците прогнозират доближаването на процента на безработица до по-дългосрочното му ниво да отнеме повече от шест години“, става ясно от протоколите.

Прогноза за инфлацията

Централните банкери не очакват поскъпването на суровините в последно време да повлияе трайно на общата инфлация, показва протоколът. Предпочитаният от Фед ценови индекс, който не взема предвид цените на храните и енергията, ще нарасне с 1–1,3% през 2011 г. и 1–1,5% през 2012 г. по техни изчисления. През ноември оценките бяха за същинска инфлация от съответно 0,9–1,6% и 1–1,6%.
От Фед предпочитат общо равнище на инфлацията в по-дългосрочен план от 1,6–2%. Ценовият индекс за разходите за лично потребление, изключващ храните и енергията, се покачи с 0,7% през декември на годишна база, което е най-слабата възходяща стъпка в историята на тази статистика, датираща от 1959 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване