02/18/11 11:51
(http://e-vestnik.bg/)

Декадентска изложба на вагини (Кой купува живопис?) + фотогалерия

Художничката Дия Николова пред своите вагини. Снимки: Георги Николов

Преди 20 години при соца такава изложба щеше да бъде събитие. Но тогава беше невъзможна. Никой нямаше да я разреши. Направо “декадентска” по тогавашните критерии. Ако случайно някоя такава картина се промъкне в обща художествена изложба (галериите бяха държавни и всичко минаваше през строги комисии), критици щяха да разгромят художничката в рецензия в специализираните издания или с гневно антрефиле в културните седмичници. А дори можеше и до разгромяваща статия в партийния орган да се стигне – как така полов орган като основен сюжет?

Изложбата е вдъхновена от “Монолози на вагината” от Ева Енслър. Художничката Дия Николова е нарисувала цикъл от 12 картини изобразяващи вагина – 12, защото толкова ще бъдат и апостолите, ако приемем, че съществува свещена книга за вагината, се казва в анотацията за изложбата.

Изложбата беше открита в особено арт-заведение, което постоянно прави изложби, четения и дава място за моноспектакли от типа стенд-бай комеди. Заведението се казва “Генералът раздава шоколад”, намира се на ул. “Ами Буе” някъде срещу “Пирогов”. Дали името е шега с “Генерала” Борисов, както любовно го титулуват медиите, не се знае.
Но мястото е много подходящо за изложба на живопис с вагини.
Откри я актрисата Касиел Ноа Ашер, която чете откъси от “Монолози за вагината”. Редуваха се едни такива смущаващ изрази и въпроси…

Някои от посетителите завъртаха картините наопаки, защото вагините стояха добре във всяка посока. Снимки: Георги Николов
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване