02/18/11 00:01
(http://www.klassa.bg/)

Йорг Золфелнер, регионалeн мениджър на „ЕВН България“: До края на март ще представим предложенията си за "Горна Арда"

- Г-н Золфелнер, от ДКЕВР вече прогнозираха, че само заради увеличения дял на зелената енергия през 2010 г. ще има поскъпване на тока от юли. Колко нови мощности от възобновяеми енергийни източници е присъединила компанията ЕВН през годината?
- Присъединените през 2010 г. от ЕVN Bulgaria ВЕИ-мощности са 18 мегавата. В това число са 8 мегавата от фотоволтаични (слънчеви) централи, 3 от вятърни електроцентрали, а други 7 от ВЕЦ. Броят на окончателните договори е 46, като по-голямата част – 33, са за присъединени фотоволтаични централи, 8 за вятърни електроцентрали и 5 за ВЕЦ.

- Смята ли компанията през тази година да стартира нови проекти за зелена енергия?
- През май 2010 г. „Натуркрафт” ЕООД, с фокус върху производството в България на енергия от възобновяеми ресурси, откри най-големия фотоволтаичен парк в концерна EVN. Паркът се намира край с. Блатец, община Сливен, и е с обща мощност 0,8 MW. Това е първият фотоволтаичен парк за EVN, който е изграден извън Австрия. В момента дружеството обмисля проект за малка фотоволтаична централа, по-подробна информация за която ще можем да дадем в близките няколко месеца.

- Вашите колеги от ЧЕЗ поискаха увеличение на инвестициите до 130 млн. лв., което ще оскъпи тока в Западна България с около 0,5%. Вие ще поискате ли по-големи инвестиции и това ще се отрази ли според вас в сметките за ток на хората?
- Отговорът на въпроса каква ще бъде крайната цена на електрическата енергия, заплащана от клиентите, ще стане ясен при обявяването на ценовото решение на ДКЕВР на 1 юли 2011 г. За нас е много важно в обществото да има разбиране, че има устойчива връзка между цена и качество и че ако не се позволява на компаниите да инвестират, ще се блокира дългосрочната им възможност да предлагат добро качество на обслужване. Днес цените може да са ниски, но след време ще се окажем в ситуация, в която ще се оплакваме от лошото качество. За нас е необходимо да има коректни цени и прозрачност при образуване на стойността на електроенергията на различните нива – производство, пренос и доставка.
Важно е да се знае, че държавният регулатор определя какъв дял от цената ще получи всеки участник в тези нива, а в момента нашият дял от крайната цена не е достатъчен да подсигури темпа на инвестиции, които считаме, че са нужни. Това е и причината да търсим кредит от 50 млн. лева предвид факта, че през изминалата година комисията намали дела ни в цената, в резултат на което повишаването на тока не беше много високо, но се намалиха средствата за инвестиции в мрежата. Така цената за крайния потребител е нараснала, а в същото време средствата за EVN са намалени. Само искам да припомня и друг интересен момент, че откакто е на българския пазар, EVN поддържа рекордно висок темп на инвестиции. За 5 години след приватизацията на ЕРП-то в Югоизточна България сме инвестирали над 720 млн. лева, като продължаваме да инвестираме средства, гарантиращи по-сигурни доставки, по-високо качество на снабдяването и по-добро обслужване на клиентите.

- Водите ли преговори с ЧЕЗ и Е.ОН за въвеждане на цена за мощност от 1 юли? Ако не постигнете съгласие, ще се откажете ли от предложението си?
- Хубаво е, че все повече участници в сектора, включително и ДКЕВР, се включват в публичната дискусия за необходимостта и логиката на промяната в тарифната структура, която ние предложихме преди повече от година. Най-доброто в случая е, че тази дискусия се води публично с цел максимално добрата информираност на потребителите. Ние следим с внимание всички сигнали, които идват от страна както на другите две ЕРП-та, така и от регулатора. За нас е важно да има такава дискусия, защото считаме, че въвеждане на промяна в тарифната структура, която да премахне кръстосаното субсидиране между клиентите, отговаря на логиката всеки да заплаща тези разходи, които сам предизвиква. В крайна сметка въпросът е за едно правилно разпределение на разходите, защото дори неизползването на енергия, но резервирането на мощност, на капацитет от мрежата, е вид услуга и предизвикан разход, който трябва да бъде заплатен справедливо от всеки, който го предизвиква.

- Смятате ли, че в момента е несправедливо разпределянето на средствата по веригата производство, пренос и разпределение на енергия и какво трябва да се промени?
- Факт е, че в резултат на действащото в момента ценово решение нашият дял в цената беше намален, а на други участници в сектора беше увеличен. Смятам, че една година по-късно ДКЕВР може да прецени дали това е било правилно, предвид състоянието на сектора и нуждата от инвестиции в мрежата и в целия енергиен сектор. Отново искам да заявя, че за нас е важно да има коректни цени, да ни бъде дадена възможност за постигането на европейско ниво на качество на електрозахранване в България. Нещо, което е в интерес на всеки един наш клиент.

- Готова ли е ЕВН да участва като играч на бъдещата енергийна борса у нас? Смятате ли, че борсата ще бъде достатъчно ликвидна и няма да има „изкривявания“ в цените от някои от другите участници?
- При ясни и прозрачни правила и в ситуация, в която има достатъчна енергия, която да бъде предлагана на борсата, ЕВН няма причина да не се включи като участник в търговията.
Като цяло пазарът в България е сравнително малък. Например, търговията на енергия в Австрия протича почти изцяло чрез борсата ЕЕХ в Лайпциг. Може би било добре да се включим в OPCOM в Букурещ.

- Докъде стигна процедурата по получаване на кредит от 50 млн. лв.? За какво ще бъдат използвани средствата?
- Процедурата е на етап обществена поръчка за теглене на кредита, който ще бъде насочен към общи инвестиции в мрежата. Той е необходим предвид последното ценово решение на ДКЕВР от 1 юли 2010 г., с което съществено бяха ограничени средствата в инвестиционната ни програма.

- Докъде стигна прехвърлянето на акциите от турската компания CCG (правоприемник на „Джейлан холдинг“) на ЕВН, с което вие да станете собственици на хидроенергийната каскада „Горна Арда“? Как се развива проектът, остава ли на този етап непроменена прогнозната му цена?
- Сътрудничеството между ЕВН и CCG  се развива много добре и очакваме да придобием акциите в дружеството ХЕК „Горна Арда” до края на първото тримесечие на 2011 година.
А що се касае до втория въпрос, ЕВН и НЕК работят усилено по осъвременяването на техническия проект на ХЕК „Горна Арда” и се надяваме към края на месец март да имаме готовност да представим финалния вариант на избраното от нас техническо решение. На тази база ще бъде определена и стойността му, като нашите усилия са съсредоточени върху изграждането на един максимално икономически и ценово ефективен модел на проекта.


Интервюто взе Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване