02/18/11 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

Лов на вещици в турските медии

в. Хюриет дейли нюз

Турция забрани през 2009 г. Youtube и още 380 сайта. Снимка: фен-блог на ютюб

Турските медийни организации и журналисти реагираха  остро срещу полицейската акция в редакцията на новинарския сайт  Ода ТВ, известен с острите си критики към политиката на  правителството. В понеделник редакцията на сайта в Истанбул и дома на  известния журналист и собственик на медията Сонер Ялчън бяха  претърсвани от силите за сигурност в продължение на половин ден.  В момента Ялчън и трима негови колеги се намират в ареста по  подозрения за поддържане на връзки с терористичната организация  Ергенекон.

Журналисти нарекоха полицейската акция “опит за  сплашване” и упражняване на политически натиск срещу тези, които  критикуват правителството. “Линията на Ода ТВ е очевидна. Тя е непоколебим критик  на правителството. Акциите (срещу нея) са идеологически и  отразяват политическия натиск срещу тези, които критикуват  правителството”, заяви за изданието председателят на Асоциацията  на съвременните журналисти Ахмет Абакай. “Тази нова вълна от арести е заплаха не само за Ода ТВ,  но и за всички медии и най-вероятно ще доведе до упражняване на  цензура (по отношение на бъдещите критики спрямо  правителството)”, заяви Абакай.

Полицейската акция срещу новинарския сайт, който  критикува силно управляващата Партия на справедливостта и  развитието (ПСР), разгорещи дебата за свободата на словото в  Турция след продължаващия арест на журналистите Мустафа Балбай и  Тунджай Йозкан - критици на правителството, които също бяха  обвинени, че поддържат връзки с групировката Ергенекон.  Задържането им се възприема от много кръгове като политическо  потискане от страна на ПСР на тези, които критикуват  управляващите.

В понеделник полицията претърси редакцията на сайта Ода  ТВ в Истанбул, дома на основателя на медията Сонер Ялчън и  къщите на редакторите на сайта, които също бяха задържани по  подозрения, че поддържат връзки със споменатата групировка. Според Ода ТВ полицейската акция е осъществена часове  след като сайтът пуснал видеоматериал, в който се твърди, че  полицаите, които разследват случая Ергенекон, са обучени от  американци, а намерените по време на разследването в квартал в  Анкара муниции са били подхвърлени от полицията. Председателят  на  Асоциацията на съвременните журналисти Ахмет Абакай изброи и  политически мотиви за момента на извършване на акциите, като  посочи, че това става след предприети от правителството серия  инициативи за реформиране и политизиране на съдебната система.

Председателят на Съвета за медиите Орхан Биргит заяви,  че операциите отразяват политическия натиск срещу медиите. На  електронния си сайт Съветът публикува позиция, че акцията  представлява продължаване на съществуващата нетолерантност към  медиите, които си позволяват да критикуват управляващите, и  създава впечатлението, че операциите са следствие от дейността  на медия, която често се противопоставя на правителството.

Журналистката в проправителствения ежедневник “Сабах”  Назлъ Ълъджък описа акцията като “безочлива”. “Докато широко  разпространено е мнението, че управляващата партия сплашва  противниците си като използва случая Ергенекон, акцията срещу  Ода ТВ беше извършена погрешно”, написа Ълъджък.
“Ода ТВ е интернет сайт, който критикува, собственост е  на Сонер Ялчън. Нека предположим, че той има или е имал връзки с  групировката Ергенекон. Разследването срещу Ергенекон започна  през 2007 г. Тези, които извършиха акцията, действително ли  смятаха, че ще намерят в редакцията на Ода ТВ документи,  свързани с Ергенекон?”, попита тя.

Случаят Ергенекон започна през юни 2007 г. с откриването  на 27 ръчни гранати във вилата на пенсиониран офицер.  Разкритието доведе до множество арести на близо 200 журналисти,  писатели, военни, лидери на групировки, учени, бизнесмени и  политици. В по-късните етапи на разследването арестуваните бяха  обвинени в заговор за сваляне на правителството чрез подготвяне  на преврат, първоначално чрез създаване на хаос.

Председателят на турския Съюз на журналистите Ерджан  Ипекчи заяви, че полицейските акции нарушават свободата на  словото. “Не мога да разбера смисъла на операцията. Журналистите  имат задължението да разкриват истината на ...

Публикувана на 02/18/11 22:05 http://e-vestnik.bg/11102/lov-na-veshtitsi-v-turskite-medii/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване