02/18/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

Провалите на правителствата ни струват над 24 млрд. лв.

Лили Мирчева
lili_hris@abv.bg

Българската администрация е похарчила неефективно над 24 млрд. лв., като над 950 млн. лв. са конкретно идентифицирани загуби. Такъв е финансовият израз на правителствените провали за периода 1998 – 2009 г., сочи изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ), направено въз основа на одитни доклади на Сметната палата. От института дори твърдят, че реално сумата е доста по-голяма, ако се включат и случаите, при които няма данни за разходите, тъй като информациите в одитните доклади на Сметната палата не са конкретни и пълни.
Съществуват и неодитираните програми, проекти, бюджети или пък има проверени обекти, чиито одитни доклади не са публикувани. „Основните изводи на изследването са, че има голямо прахосничество на средства и че администрацията работи неефективно. В някои програми не са постигнати дори и минимални резултати, което поставя под въпрос дали администрацията трябва да се занимава с тези дейности“, коментира за „Класа“ Светла Костадинова, директор на ИПИ. По думите й, ако тези средства бяха оставени в бизнеса и гражданите, със сигурност ефектът щеше да бъде по-положителен. „Администрацията изтласква хората от частния сектор и ги кара да си мислят, че трябва да разчитат изключително много на държавата, вместо да се опитват сами да решават проблемите си“, твърди Костадинова.
Авторите на изследването анализират общо 586 одита и класифицират докладите като успешни или провалени, а тези, чиито изпълнение и резултати са спорни, са разглеждани като „некласифицирани“.
Техният броя е 206, а общата им стойност възлиза на 17 млрд. лв. Както обясни шефката на ИПИ, информацията, която съдържат тези доклади, няма конкретика, за да се разбере дали програмата е била успешна или не. Според Костадинова досега Сметната палата имаше по-ограничени правомощия и с въвеждането на новия закон ще има повече възможност да разследва и оценява. Но въпреки това отправи забележка, че в голяма част от докладите има недостатъци.
Крайните резултати от прегледа отчитат 142 случаи на успех, които възлизат на 22 млрд. лв. Това означава, че във финансово изражение провалите надхвърлят успехите с над 2 млрд. лв.
Размерът на направените държавни разходи в разгледаните 586 одита възлиза на 63 млрд. лв., т.е. прегледът оценява около 1/3 от всички извършени държавни разходи за този период. Според експертите от ИПИ общият извод от доклада е, че държавата трябва да харчи по-малко, а администрацията да бъде по-ефективна и по-прозрачна. Те препоръчват тя много редовно да прави оценка на дейността си и ако програмите, които изпълнява, са неефективни, те веднага да бъдат прекратявани.
Голяма част от бюджетните средства не са отишли по предназначението си, а в някои от програмите не са постигнати дори и минимални резултати, показва изследването на ИПИ. Това поставя под въпрос необходимостта от намеса в много сектори под формата на регулации, програми и харчене на средства. Според икономистите от института дори и да има политическа воля за определени програми, то е задължително да се прави предварителна оценка и анализ на инициативите на администрацията. Така ще се ограничат поне частично финансовите загуби и ще се осъществяват програми, от които има реална нужда. Добре е, ако администрацията успее да взема пример от успешните, а провалените програми следва бързо да бъдат коригирани или прекратени, ограничавайки силно финансовите загуби за бюджета и негативните нефинансови последствия за икономиката, съветват от ИПИ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване