02/20/11 18:59
(http://www.klassa.bg/)

АПИ с допълнителни условия към строителя на аутобана "Марица"

Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ) завиши изискванията си към фирмите, които искат да строят магистрали в България. В тръжната процедура за изпълнител на магистрала „Марица“ възложителят иска по-висока банкова гаранция и оборот за последните три години. Нов критерий към участниците е да имат натрупан опит при изграждането на първокласни пътища и скоростни отсечки, а не както е било досега - практика в строителството. Оферти за изграждане лот 1, отсечката от Оризово до Димитровград, на магистрала „Марица“ подадоха 12 фирми и консорциуми. Нито една българска компания не участва самостоятелно или като водещ партньор в търга. „Много сме доволни от голямата палитра на чуждестранни участници, както и от общия брой на кандидатите“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той коментира, че очакват на тази процедура да има много по-малко отстранени фирми след разглеждането на техническите оферти.
Заявка за строителство на участъка дадоха италианската фирма "Чи Ем Чи Ди Равена", гръцките "Терна", "Актор" и "Джей Енд Джи Пи Авакс" и турската „Мапа Иншаат Ве Тиджарет“.
Консорциумите, които ще участват в процедурата, са „Марица 1“, в който лидер е италианската „Импреза“, заедно с „Главболгарстрой“, „ИСА-2000“ и „Пътстрой 92“. Участва още и „Щрабаг България Марица 1“, в който влизат австрийската и българската „Щрабаг“, както и „Рубау- Софстрой“, съставен от испанската „Рубау“ и родната „Софстрой“.
Сдруженията, които се представиха на търга, са: „Марица- Алпине-СК 13“, в което влизат „Алпине Бау“ и „СК 13 Пътстрой“, и „Салваторе Матареж АД и инж. Клаудио Салини Гранди ливори“.
Обединенията, които участват в състезанието, са „Марица 1“, съставено от „Пи Ес Ай“ и „Конструктор“, и „Пицароти ИПС – Лот 1“, което обединява „Импреса Пицароти и Сие“ и „Интегрирани пътни системи“. До няколко седмици трябва да бъдат отворени и ценовите предложения, които ще определят победителя. Изпълнителят трябва да бъде избран до края на март, а фактическото изграждане се предвижда да започне през юни. Срокът за строителството на 31-километровия участък е 25 месеца. Прогнозната стойност на проекта е 150 млн. лв., които се отпускат по Оперативна програма „Транспорт“ „Не искам да очаквам много ниски цени за строителството на обекта, защото това ще е проблем“, коментира Божидар Йотов, председател на УС на АПИ. Той коментира, че е добре да се правят икономии, но те да не са за сметка на качеството и под себестойността на услугата.


Нов член в Управителния съвет на АПИ

Николина Николова е новият член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ). Преди да влезе в ръководството на АПИ, тя управляваше звено „Контрол, координация и комуникация“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Николова заема мястото на германския експерт Клаус Щоле, чиито ангажименти приключиха със строителството на магистрала „Люлин“. Тя е завършила УНСС, говори шест езика, учи още два, има практика в ЕК и завършени специални курсове в Харвард. Освен това е член на Софийската адвокатска колегия и на Борда на директорите на неправителствената международна организация "Интен Синерджи". Била е сътрудник на парламентарната комисия по регионална политика.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване