02/20/11 17:58
(http://www.klassa.bg/)

Аштън свиква конференция за Северна Африка и Близкия изток

Шефът на европейската външна политика Катрин Аштън ще бъде домакин на международна конференция на високо ниво тази седмица, целяща да изработи глобален отговор на резките политически промени в Северна Африка и в Близкия изток, съобщи „ИЮ Обзървър“. Аштън е поканила представители на САЩ, Япония, международните финансови институции, включително Световната банка, както и високопоставени лица от региона, които да разработят координиран отговор на историческите промени.
“Много е важно цялата международна общност да се събере да работи върху стратегията“, заяви източник от Брюксел пред „ИЮ Обзървър“. Според официални лица срещата има по-амбициозни планове от донорска конференция.“ Вместо всяка страна от ЕС да полага усилия отделно, ние трябва да се обединим в помощта“, уточнява източникът. Фокусът на срещата „очевидно ще падне върху Тунис и Египет, защото там има конкретно развитие. Има нови администрации, с които трябва да се работи“, добавя същият дипломатически източник от ЕС. Според него кръгът от обсъждания може да бъде разширен заради протестите в Алжир, Йордания, Либия, Бахрейн, Йемен.
Помощта на ЕС ще бъде фокусирана върху 5 институционални области, които Брюксел смята за необходими за изграждане на демокрация - изборна реформа, подкрепа за гражданското общество, изграждане на независима правосъдна система, свобода на пресата и медиите и борба против корупцията.
Подготовката за подпомагане на Тунис е в най-напреднала фаза, като ЕС ще разработи серия от пилотни проекти за провинциите с най-бедно население.
Европейската инвестиционна банка също започна диалог за увеличаване на подкрепата си за региона на вълненията с милиарди евро.
Преразглеждане на политиката на Евросъюза към арабските страни бе темата на снощната работна вечеря в Брюксел на министрите на външните работи от ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване