02/20/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Данните за китайската инфлация пораждат съмнения

Ройтерс

Както ремонтът вкъщи разкрива стари пукнатини, така и реформата на китайския механизъм за измерване на основната инфлация изложи на показ отдавна дискутираните проблеми около надеждността на официалните данни.
И макар някои наблюдатели да подозират, че Пекин умишлено се опитва да заблуждава външните лица, по-сериозното притеснение е, че правителството реагира прекалено бавно, което му пречи да бъде в крачка с промените, връхлетели икономиката, и затова не е склонно да се примирява с по-точна картина на действителността.

Подозренията не са абстрактни

След като миналата година Китай надмина Япония и се превърна във втората по големина икономика в света, въпросите за качеството на данните и подозренията, че правителството ги манипулира, далеч не са абстрактни.
В смута, породен от въпросите, дали китайската инфлация започва да се увеличава, или точно обратното – намира се под пълния контрол на властите, цените на суровините – от петрола до желязната руда, както и решенията по паричната политика в развитите и нововъзникващите пазари се оказаха хванати в капана на несигурността
Във вторник Китай съобщи за увеличение с 4,2% на дяла на жилищните разходи в потребителската кошница, която се използва като критерий за измерване на инфлацията. Това увеличение е намалило относителната придавана тежест на редица други стоки и по-специално на хранителните продукти, чийто дял се е свил с 2,2%.
Това едва ли е решение на проблема. „Инфлацията при цените на нехранителните стоки е подценена не поради относителната им тежест, а защото самият индекс на потребителските цени не отразява реалните стойности“, заяви Джини Ян, икономист в Standard Chartered Bank в Шанхай.
По официални данни годишните потребителски цени са скочили с 4,9% през януари. Анкетираните от Ройтерс икономисти са очаквали ръст от 5,3%. За обикновените китайци това означава, че в статистиката има нещо гнило. „Защо правителството направи корекцията точно през този месец? пита Вера Юан, рекламен дизайнер в Шанхай. Да не би да се опитва да отклони общественото внимание от високата инфлация?“

Преразглеждане на методите

В действителност обаче моментът, в който бе направена корекцията, не буди подозрения. На всеки пет години Китайската статистическа служба преразглежда основно начина, по който измерва инфлацията. Подозрителни са самите й методи. Анализаторите се опасяват, че агенцията изостава на фона на бързорастящата китайска икономика, но отказва да подложи техниките си на необходимите промени.
„Всичко се свежда до това, как анализират данните и как изготвят статистиката“, заяви Вей Яо, икономист в Societe Generale в Хонконг.
Новите относителни стойности на отделните стоки в индекса на потребителските цени са ясен пример за това. От една страна, промените съответстват на еволюцията на моделите на потребление в китайската икономика. Агенцията обаче поставя допълнителна тежест върху жилищните разходи, така че потребителската кошница в момента предоставя изключително погрешни данни, които според икономистите ще рефлектират в прекалено ниски стойности на регистрираната инфлация.
Статистическата служба изчислява промените в жилищните наеми чрез екстраполация на база ипотечните лихви. При условие че цените за подслон скочиха през последните години, а стойността на заемните средства остана почти същата, се стига до спорната нереално ниска оценка.
Подобен проблем се наблюдава и при официалните данни за инфлацията при жилищните наеми, която е отчетливо по-ниска в сравнение с данните на частния сектор.
Според анализаторите правителството не подправя цифрите, а по-скоро работи с непредставителна извадка от цени. Всъщност статистическата служба призна този недостатък и заяви намерението си да го коригира, но се бави с промените, потънала в дебрите на тромавата китайска бюрокрация.
Пропуските обаче не спират дотук. Цените на облеклото падат през последното десетилетие, ако съдим по китайския индекс на потребителските цени. В действителност обаче растящите разходи за материали и труд, както и появата на по-добри марки направиха облеклото по-скъпо за много потребители, отбелязва Гао Шанвън, икономист в Essence Securities в Пекин.
„Едно от обясненията е, че използваната от националната статистика извадка вече не отразява използваните от масовия потребител дрехи, така че цените в нея постепенно са паднали“, пояснява той. С други думи, китайските статистици не са в крак с модата.

Изоставане

Правителството не се справя особено добре с отразяването и на процъфтяващата сфера на услугите – от фирмите за кредитиране в сивия сектор до салоните за масаж на всяка крачка.
Това доведе до редовни корекции в данните за икономическия растеж. Няколко поредни години статистическата агенция покачва оценката си за размера на китайската икономика, всеки път заради изпускане на активността в сектора за услуги от първоначалното изчисление.
„Ако подобрят тези методи, а не просто фокуса, би трябвало да има засилване на инфлацията, изключваща храните“, смята Яо. Същинската инфлация, в която не влизат волатилните цени на храните, бе 2,6% за 12-те месеца до януари. Това показание е едновременно най-високото от края на 90-те години насам и забележително ниско за икономика, чийто реален растеж бе около 10% годишно в продължение на десетилетие.
С изменението на придаваната тежест в изчисленията Пекин поне се опитва да поеме в правилната посока, като увеличава фокуса върху цените извън сферата на храните. „По-добре малка промяна, отколкото никаква“, казва И Сянжун, изследовател в Китайската академия на социалните науки и отявлен критик на начина, по който се изчислява китайският индекс на потребителските цени.
Постоянните корекции обаче разкриват и друг проблем в икономическите данни за страната – непрозрачността.
Макар че статистическата служба изнася процентни изменения в компонентите на индекса на потребителските цени, тя не разкрива тяхната абсолютна стойност в показателя. Не обяснява и какви изменения са настъпили в състава на отделните елементи, така че анализаторите могат единствено с предположения да попълват празнотите в официалните доклади. „Проблемите с индекса на потребителските цени и липсата на прозрачност в китайската статистическа система подкопаха доверието към данните“, казва Гао.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване