02/20/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

За да няма революция след революция

Ахмад ал-Джаралла

Днес Египет е на кръстопът, след като обърна страница от историята си. Хубава или лоша, тя е вече част от миналото. Сега Египет трябва да избере - потъване в политически дразги, съперничество и несигурност, или стабилност и ново начало, и запазване на политическата си позиция в арабския свят и международната общност. На първо място за това е необходимо правителство, способно да гарантира сигурност и политическа стабилност, които ще доведат на свой ред до икономическа стабилност.

Дългият път, който очаква долината на Нил, не се ограничава само до пределите на страната, а се отнася и за целия арабски свят, защото Египет е водеща страна в този малък регион. Арабският свят има належаща нужда от процес на икономически възход, който да предотврати евентуални протести заради бедност и безработица. Положението в арабските страни прилича много на Европа след края на Втората световна война с тази разлика, че няма разрушения, милиони убити и военни организации.

Има обаче икономически дисбаланс, увеличаване на безработицата и бедността с намаляване на възможностите за работа и проектите за развитие и липса на стабилна икономическа инфраструктура. Това положение налага сериозно да се проучи възможността за създаване на план, подобен на плана Маршал, който спаси Европа от колапс и я превърна за няколко години в голяма икономическа сила и политически стабилен регион в последвалите десетилетия.

Подобен план Маршал с участието на богатите арабски страни и водещите световни сили на стойност между 200 и 300 милиарда долара може да промени настоящото положение в бедните арабски страни като Египет, Йордания, Йемен, Тунис и може би Мароко и други страни, които не искаме да видим как потъват в анархия и които живеят върху вулкан от икономическо отчаяние.

Хората не осъзнават, че нестабилната икономическа реалност в Египет сега се нуждае от години на работа и от милиарди долари за стартиране на смели проекти за изграждане на широка и развита инфраструктура, способна да осигури заетост за милионите младежи. Това се отнася не само за Египет, а и за целия арабски свят, в който младите хора достигнаха 64 процента от населението, а безработицата досигна до 22 на сто на места. Това е бомба с часовников механизъм, която може да избухне всеки миг, да превърне тези страни в нова Сомалия и да увеличи броя на арабските страни в упадък.

Младежката революция в Египет се увенча с успех, но това не е краят на пътя, а началото му. Всички трябва да следят какво ще се случи там в идните дни, за да може тази революция да не тръгне по стъпките на предишни подобни събития, когато се редят революция след революция в омагьосан кръг на насилие, а мирните демонстрации прерастват в граждански войни.

Това може да бъде предотвратено единствено от правителство, което да отвърне на исканията на народа и да оправдае очакванията им, както и да спазва всички международни и регионални споразумения. Видяхме опитите на някои египтяни сред протестиращите да отхвърлят тези споразумения. Това предизвиква тревога и страх от възникване на голям вакуум в сигурността, който може да бъде запълнен от Израел чрез повторна окупация на Синай, но този път с международна подкрепа.

Някои водещи страни, които подкрепиха тази революция, са задължени да възстановят доверието към тях и да работят за успешното прилагане на арабския план Маршал с действително финансово участие, а не само с политически изявления. Ще бъдат ли те истински поддържници на народите или ще продължат само да подстрекават срещу режимите?

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване