02/20/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Западът и ислямистите срещу полковник Кадафи

Правда.ру

Дим се носи над въстаналия срещу режима на Кадафи либийски град Ал Байда. Стотици са убити при вълненията, а властите губят контрол над района около Бенгази. Снимка: от тв екрана

Западът май смята да се залови сериозно с Истинския полковник* от Либия, където също избухнаха масови безредици. Говорим главно за Бенгази, един от най-големите градове в страната. Протестиращи там настояваха да бъде освободен правозащитникът Фатхи Тербил, виден противник на режима на Кадафи и храненик на западни демократични фондове, а самият Полковник да подаде оставка. Вълненията впрочем са потушени засега, и то без особени щети. Първо, не бяха и твърде мащабни - да са събрали най-много 600 участници. Второ, къде по-многобройни бяха симпатизантите на Кадафи, наизлезли да го защитят.

На 17 февруари протестиращите организираха в страната “ден на гнева”. Още отпреди това обаче привърженици на Кадафи проклинат по митинги всички критици на Истинския полковник. И често споменават телевизия Ал Джазира, която уж провокирала безредици. Според официалните либийски медии, сред участниците в протестите са забелязани доста роднини на затворници от столичния затвор “Абу Салим”, където имало “и демократични опозиционери, и ислямисти”.

Кадафи се опитва да надвие заплахата срещу властта му, използвайки “тоягата и моркова”. Щом хора излязат на улицата, полицаите ги разпръсват със струи гореща вода. От друга страна, след събитията в съседен Тунис Кадафи побърза да намали цените на храните и пусна на свобода част от политзатворниците.

Това обаче не сложи край на недоволството. Човек би се запитал какво искат всъщност либийците - на пръв поглед, всичко им е наред. Мнозина естествено може да сметнат, че Кадафи се е “заседял”, щом управлява от 41 години насам. Обикновените граждани впрочем не се оплакват: шегата настрана, в коя друга държава властта не си присвоява петродоларите, нито забравя да ги разпределя сред народа?

Хора, идвали вече в Либия, открито се чудеха колко са доволни от живота обикновените граждани. И макар западни медии да посочват, че в Либия било “ужасно”, тъй като над половината младежи не работели, това е по-скоро постижение, а не пропуск на режима. Навремето лидерът на Либийската джамахирия така разпределяше петролногазовите печалби, че мнозина жители на страната можеха да не работят изобщо. Същински блян за толкова народи в арабските страни, нали?  През последните години обаче недоволните от режима на Полковника се множаха. Неслучайно център на опозиционните акции стана Бенгази - главното интелектуално средище на страната.

Муамар Кадафи. Снимка: пийпълманд

Либералната интелигенция е твърде недоволна от управлението на Кадафи. Тя иска демокрация и… власт. Никак не й харесват популизма на джамахирийския лидер и неговата “уравниловка”. Мнозина нейни представители поглеждат с тъга към други държави, в които ключовите икономически отрасли се контролират от избраници. Амбиции, които до днес си оставаха празни мечти - Кадафи е забранил политическите партии. Сега обаче във всички арабски страни се надигат протести; на този фон либералите се надяват да катурнат Истинския полковник.

Учудващо е, че това желание ги сближава с ислямистите. С тях пък Кадафи, оцелял след няколко покушения, не се церемони много-много. Нарича ги “скитащи псета от Иран и Афганистан”. В Либия всъщност няма почва за надигане на ислямистки настроения - Кадафи се представя за ревностен привърженик и проповедник на исляма. При все това не е изключен нов атентат срещу него.

Защото от гледище на ислямистите Кадафи не е чак толкова праведен мюсюлманин. Първо, мнозина го обвиняват, че е предал интересите на арабския свят. Наистина по-рано Полковникът активно подкрепяше терористите, нанасяли удари срещу Израел, но през последните години предлага на арабите компромиси в мирното близкоизточно уреждане. Стига да припомним неговата идея за “Изратина” - държава, в която ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване